Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Ξανθές, κόκκινες, καστανές: όλες δροσερές,νόστιμες και Ελληνίδες......



Μπυρίτσα απ' τον τόπο σου κι ας είν' και παγωμένη. Όποιος είπε ότι η καλή μπύρα είναι μόνο η γερμανική ή η Τσέχικη σίγουρα δεν έχει δοκιμάσει μια απ' τις υπέροχες ελληνικές μπύρες. Τις παρουσιάζουμε λοιπόν, για να τις δοκιμάσει και να άλλαξει γνώμη.
   

 Από "ΑΛΦΑ"αρχίζει η απόλαυση και η ξανθιά ελαφριά lager με την ξεδιψαστική , δροσερή γεύση και τον πλούσιο αφρό, δεν θα μπορούσε να έχει άλλο όνομα. Ταιριάζει απόλυτα με όλες τις Ελληνικές γεύσεις,H σαρανταοχτάχρονη Άλφα, με το λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα και το απαλό άρωμα βύνης και μαγιάς, παράγεται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία σύφωνα με την παραδοσιακή συνταγή, με ελληνικό κριθάρι σε ποσοστό 42%, ενώ το μπουκάλι της διατηρεί αρκετές ομοιότητες με το πρώτο της δεκαετίας του '60.





Το ιστορικό αρχαιοελληνικό  όνομα της :"Marathon" και η υπέροχη γεύση της,  κάνουν πολύ δημοφιλή στους Έλληνες του εξωτερικού στους οποίους απευθύνεται. Μην την ψάξετε στην Ελλάδα δεν θα τη βρείτε, καθώς είναι αποκλειστικά εξαγώγιμο προϊόν. Εξ' όσων διαβάζουμε στα online σχόλια,  την έχουν αγαπήσει οι Έλληνες της Αμερικής. Ελπίζουμε σύντομα η "Αθηναϊκή ζυθοποιία" που την παράγει να μας τη φέρει και στην Ελλάδα.







Άλλο ένα quality lager,από την "Αθηναϊκή ζυθοποιία" η "Bios 5" μπήκε δυναμικά πέρυσι στην αγορά , και ήδη πηγαίνει πολύ καλά χάρη στα χαρακτηριστικά της. Η μόνη μπύρα από 5 δημητριακά και βιολογική και μοναδική. Αναζητήστε την,.








     Απ' την "Ολυμπιακή ζυθοποιία" ένα βιολογικό προϊόν με αφρώδη μορφή. Η "Β29" είναι μια μπύρα με παράξενη ιστορία. Η μπίρα αυτή δημιουργήθηκε από έναν ζυθοποιό για να εορταστεί η γέννηση του παιδιού του. Από τα βαρέλια που δημιούργησε, εκείνο με το νούμερο 29 είχε κάτι το ιδιαίτερο. Που δεν μας το λέει. Λέτε όταν την δοκιμάσουμε να βρούμε το μυστικό του βαρελιού 29;




  Η παλαιότερη μπύρα - σημείο αναφοράς-  που ξεκίνησε την πορεία της το 1864 και ουσιαστικά έμαθε τους Έλληνες να πίνουν μπύρα, η "FIX" επανακυκλοφόρησε το 2010 από την
  " Ολυμπιακή ζυθοποιία"  για να μας θυμίσει ότι οι αυθεντικές "ξανθιές" είναι πάντα επιθυμητές.  Παρότι όμως ακόμα και για τη διαφήμιση της είχε δανειστεί το υπέροχο προσωπάκι της αυθεντικής εθνικής μας ξανθιάς , της Αλίκης, η Fix πρόσφατα απόφασισε να μας δείξει ότι και η μελαχροινές έχουν τη γοητεία τους, και κυκλοφόρησε μια υπέροχη μαύρη.






Μόνο στη χώρα με την πιο πλούσια μυθολογία θα μπορούσε να γεννηθεί αυτή η μπύρα. Η "Mythos" είναι η lager που ήρθε από την "Μythos Brewery" και μπήκε στην λίστα με τις αγαπημένες ξανθές του Έλληνα, χάρη στον πλούσιο αφρό, το λαμπερό της χρώμα και την δροσιστική της γεύση φτιαγμένη από εκλεκτές ποικιλίες κριθαριού και λικίσκου. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και κόκκινη.




Το όνομα της ξεγελάει. Όχι η "kaiser" δεν είναι γερμανίδα. Είναι μια υπέροχη pilsner αλλά και double Malt Ελληνίδα που παράγεται στην Ελλάδα από το 1976, με γερμανικά στάνταρ αλλά ελληνικά υλικά από την "Μythos Brewery"









Άλλη μια ξανθιά που μοιάζει με ξένη. Η ξανθιά lager "PILS" από την Ελληνική ζυθοποιία Αταλάντης, είναι κόρη ενός Βαυαρού ζυθοποιού ο οποίος προσπάθησε να μαζέψει όλα τα γευστικά στοιχεία της χώρας σε μία μπίρα. Το αν τα κατάφερε, θα το ανακαλύψουν όσοι την δοκιμάσουν..






             




 Το όνομα της: "Septem" σημαίνει 7 και συμβολίζει τον αριθμό της  δημιουργίας και είναι μια δροσερή έκπληξη με ιδιαίτερη γεύση και αρώματα που μας έρχεται απ' την Εύβοια . Αξίζει να δοκιμάσετε και τα τρία είδη της: τη Septem Monday's Pilsner με χρυσόξανθο χρώμα, κρεμώδη συμπαγή αφρό, έντονα αρώματα λουλουδιών, κίτρου και λυκίσκου, ελαφρώς γλυκιά γεύση, με διακριτική παρουσία βύνης, δροσιστική οξύτητα και έντονη επίγευση, τη Septem Friday's Pale Ale με χρυσοχάλκινο χρώμα, πορτοκαλί ανταύγειες, κρεμώδη αφρό, αρώματα λουλουδιών, εξωτικών φρούτων και φουντουκιού, ελαφρώς γλυκιά γεύση και επίγευση με αρώματα εσπεριδοειδών και μαρμελάδας και τέλος, τη Septem Sunday's Honey Golden Ale, μια μπίρα που παράγεται με τη χρήση μελιού ανθέων. Παράγεται από την Septem Microbrewery








Η Μεσσηνία δεν μας φέρνει μόνο λάδι και ελιές. Μας φέρνει και  μια δροσερή lager την "ΝΕΔΑ" που πήρε το όνομα της απ' το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Μεσσηνίας, που κατά την αρχαιότητα ήταν μια θεότητα των νερών. Με κλασική γεύση, πλούσιο άρωμα λυκίσκου κι ελαφρώς πικάντικη, με χρυσαφένιο χρώμα, φιλοδοξεί να της δώσουμε την θέση που αρμόζει σε μια θεά στο τραπέζι μας. Παράγεται από την Μεσσηνιακή Μικροζυθοποιία






Χάρμα γεύσης η μπύρα που μας έρχεται από τα Χανιά τση Κρήτης με το όνομα "Χάρμα" Είναι μια φρέσκια, αφιλτράριστη μπίρα, με αγνά υλικά και υψηλή διατροφική αξία. Οι μπύρες Χάρμα, ξανθιές και μαύρες, διατίθενται φρέσκιες, απαστερίωτες και αφιλτράριστες, χωρίς καμία επεξεργασία μηχανική, θερμική ή χημική, χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά και σταθεροποιητές και διατίθεται προς το παρόν, μόνο σε βαρέλια, κατόπιν παραγγελίας. παράγεται από την Κρητική Ζυθοποιία










Ξανθιά και μαύρη. Και οι δύο κρητικές,  . Το όνομα τους "Ρεθυμνιακή", προδίδει τον τόπο καταγωγής τους. το όμορφο Ρέθυμνο. Οργανικές μπίρες, παραγωγής βιολογικής γεωργίας εκτιμώνται κυρίως τοπικιστικά μιας και είναι σχετικά μικρή η διείσδυσή τους στην υπόλοιπη αγορά. Αν πάτε μια βόλτα στην Κρήτη θα τις πετύχετε σίγουρα. Μην παραλείψετε να τις γνωρίσετε. Παράγονται από την 'Ρεθυμνιακή ζυθοποιία"












Εκεί που κατά την παράδοση παρήχθη η πρώτη Ελληνική μπύρα κατά την αρχαιότητα παράγεται η μπύρα "Βεργίνα" από την  Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης.  Premium, Κόκκινη και Weiss,   η Βεργίνα  με πλούσια γεύση  και υπέροχα αρώματα σε όλες της τις μορφές, υπόσχεται να είναι η "βόρεια" που θα μας κατακτήσει.








Τα μπουκάλια της είναι έργα τέχνης και προδίδουν την αγάπη των δημιουργών για την Ελλάδα και την παράδοση. Η μπύρα " ΖΕΟΣ" , παράγεται από την ζυθοποιία ΖΕΟΣ , που βρίσκεται στο Άργος,
 σε μορφή μαύρης weiss, pilsner και lager. Η Ζέος ακολουθεί πιστά τις γερμανικές προδιαγραφές παραγωγής μπίρας και δεν έχει συντηρητικά. Η Pilsner έχει γεμάτο σώμα, με ελαφρύ άρωμα λουλουδιών και φρούτων και μεγάλη επίγευση. Η Lager φτιάχνεται με μακεδονική συνταγή, έχει ελαφρύ σώμα, ελαφρώς γλυκιά γεύση και είναι πολύ δροσιστική, ενώ η Μαύρη Weiss είναι μέτρια πικρή κι έχει άρωμα από καραμέλα, σοκολάτα και καβουρδισμένο καφέ.





Απ' το νησί των ιπποτών την όμορφη Ρόδο, έρχεται η μπύρα "Μagnus Magister". Eίναι μια υπέροχη lager,  η οποία παράγεται απ' την   Ζυθοποιία Ρόδου  με παραδοσιακό τρόπο ζυθοποίησης, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών ή άλλων πρόσθετων ουσιών  που κατάφερε να εδραιωθεί στην Ελληνική αγορά αλλά και να αποκτήσει πολλούς φίλους στο εξωτερικό.  Ο "μεγάλος μάγιστρος" φαίνεται ότι πέτυχε τα μαγικά του και δημιούργησε μια εξαιρετική μπύρα.







Απ' την όμορφη Κέρκυρα, και την Κερκυραϊκή ζυθοποιία μας έρχονται τέσσερις  αδερφές με το επίθετο "IONIAN" . Είναι  τέσσερις  διαφορετικές φρέσκιες μπίρες υψηλής ποιότητας. H Royal Ionian είναι ξανθιά, δροσιστική μπίρα από παλιά τσέχικη συνταγή, αρωματική, με έντονο χαρακτήρα. Η Real Ale Bitter είναι καστανή, με ευχάριστη πικράδα και πλούσιο άρωμα. Η Real Ale Special είναι μια ξανθοκόκκινη μπίρα, με φρουτώδες άρωμα και βελούδινη γεύση και τέλος, η Ionian Epos είναι η ομηρική κρίθινη μπίρα, 2800 χρόνια μετά. Σύμφωνα με τον Όμηρο στην «Οδύσσεια», ο βασιλιάς των Φαιάκων Αλκίνοος φύλασσε σε ασημένιους και χρυσούς κρατήρες, κρίθινο οίνο . 



Η θάλασσα του Πειραιά, εκτός από την ομορφιά της μας δίνει και μια πολύ δροσερή μπύρα.  Η Πειραϊκή Μικροζυθοποιία παράγει την "Πειραϊκή"   μπίρα. Θα την βρείτε σε δύο τύπους, Pils και Pale Ale. Η αγάπη για τα φυσικά υλικά και o παραδοσιακός τρόπος παρασκευής οδήγησαν στη δημιουργία της πρώτης φρέσκιας, ελληνικής, βιολογικής μπίρας παραδοσιακής ζυθοποίησης. Πρόκειται για μπίρα, περιορισμένης ποσότητας, χωρίς συντηρητικά, που ζυμώνεται και ωριμάζει σε έξι εβδομάδες ανεξαρτήτως εποχής. Η Pils είναι ξανθιά με πλούσιο αφρό, με ελαφρώς πικρή επίγευση και ελαφρύ άρωμα, ενώ η Pale Ale είναι καστανή, φρουτώδης, γλυκιά και αρωματική, με πικάντικη γεύση. 



Μερικές απ' τις πιο γευστικές μπύρες, παράγει από το 1997 η μικροζυθοποιία Craft.  Οι Pilsner, Red Ale, Smoked Lager, Weiss, Athens Lager, Black Lager είναι πραγματικά πολύ καλές επιλογές για να συνοδεύσουν τα γεύματα και τις όμορφες στιγμές μας, χειμώνα καλοκαίρι.









Άλλη μια Ελληνίδα του εξωτερικού είναι η μπύρα "Hillas" .παράγεται απ' την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, βασισμένη στην αρχαία συνταγή. Δεν θα τη βρείτε εύκολα στην Ελλάδα καθώς πρόκειται για εγαγώγιμο προϊόν.





Όλοι λένε σαν τους Χιώτες ότι πάμε δύο δύο και ότι δροσερή μπυρίτσα βγάζει τώρα και η Χίος. Εκτός από το ούζο, τον Αριούσιο οίνο, την μαστίχα και τα πολύ ωραία γλυκά τώρα στην Χίο θα βρούμε και μια εξαιρετική ξανθιά  μπύρα την "Φρέσκια μπύρα Χίου" που γεννήθηκε πρόσφατα από την αγάπη του δημιουργού της Εμμανούηλ Ναζλίδη, στην νεοσύστατη " Ζυθοποιία του Κάμπου". Τώρα λοιπόν έχουμε ακόμα έναν λόγο να επισκεφτούμε το μυροβόλο νησί για να ανακαλύψουμε εκτός απ' ομορφιές του και την δροσερή μπύρα του που προς το παρόν κυκλοφορεί μόνο στην Χίο αλλά αναμένεται και σε άλλα νησιά.





Ξανθές, μελαχροινές, και κόκκινες οι Ελληνίδες μπύρες είναι η καλύτερη συντροφιά για τα καλοκαιρινά μας γεύματα και τις κουβεντούλες στην παραλία. Αναζητείστε τις. Θα σας πείσουν ότι μια Ελληνίδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από δέκα Γερμανίδες. Κρύα Ελληνική μπίρα σε κρύο ποτήρι λοιπόν και στην υγειά μας!




Συντάκτης: Ειρήνη Ι. Πιτσόλη
Πηγές:  www.hillasbeer.com, www.politischios.gr, www.alfabeer.gr, .www.athenianbrewery.gr, http://www.beer.gr,  www.fix-beer.gr, www.mythosbrewery.gr , www.mythosbeer.gr, www.eza.gr,  www.septem.gr,   www.nedabeer.gr,  www.cretanbeer.gr,  www.beer-pedia.com, www.greekbeer.com, www.magnusmagister.gr, http://www.corfubeer.com, www.piraikibeer.gr,  www.craft.gr, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου