Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Στην Ελλάδα δεν έχουμε πετρέλαιο... έχουμε το πολύτιμο μας έλαιο













Περί ελαιολάδου λοιπόν σήμερα ο λόγος:

To ελαιόλαδο είναι πολύτιμο για τον οργανισμό μας, αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, δεν έχει περισσότερες θερμίδες από άλλα λάδια, είναι εύγευστο, και αφομοιώνεται απ' τον οργανισμό κατά 99%.


Ποιότητες ελαιολάδου


Η ποιοτική αξιολόγηση του ελαιολάδου γίνεται βάση διεθνών σταθερών με γνώμονα τον τρόπο παραγωγής, το βαθμό της οξύτητας και βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που έχουν και τον κύριο λόγο: η γεύση, το άρωμα και το χρώμα.
Το άρωμα, η γεύση και το χρώμα του ελαιολάδου δεν είναι προϊόντα επεξεργασίας αλλά αποτελέσματα του τρόπου καλλιέργειας και της ποικιλίας της ελιάς. Από τόπο σε τόπο, το ελαιόλαδο αλλάζει αφού επηρεάζεται τόσο από τις κλιματολογικές συνθήκες όσο και από την ποιότητα του εδάφους. Σημαντικός παράγοντας βέβαια είναι και η διαδικασία της συγκομιδής, η έκθλιψη και η αποθήκευση αφού μπορούν να επιφέρουν αλλοιώσεις στην τελική υφή του ελαιολάδου.
Η μοναδική φρουτώδης γεύση και η πιπεράτη μυρωδιά του ελαιοκάρπου, αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το ελαιόλαδο που ανάλογα την οξύτητά του παρουσιάζει χαρακτήρα ήπιο ή δυναμικό.
Το χρώμα
Το χρώμα ενώ δεν αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό αξιολόγησης, μπορεί να αποκαλύψει –σε κάποιο ειδήμονα- το βαθμό ωρίμανσης του ελαιοκάρπου πριν από τη συγκομιδή του, τον τρόπο εκθλίψεως και τον τρόπο παραλαβής του ελαιολάδου, με την προϋπόθεση ότι γνωρίζει τις κλιματολογικές συνθήκες και τη σύσταση του εδάφους των ελαιδέντρων.
Το χρώμα του ελαιολάδου ποικίλει από βαθύ πράσινο μέχρι χρυσαφί, με πολλές ενδιάμεσες αποχρώσεις. Αυτό εξαρτάται από τον καρπό απ' όπου προέρχεται το λάδι. Αν ο καρπός μαζευτεί στην αρχή της συγκομιδής, τότε κυριαρχεί η χλωροφύλλη και το χρώμα του λαδιού θα είναι πράσινο, αν μαζευτεί ο καρπός στην ωρίμανσή του, τότε κυριαρχούν οι καροτίνες, και θα δώσουν λάδι με χρυσίζουσες αποχρώσεις.

















Τέσσερις είναι οι βασικές κατηγορίες ελαιόλαδου:


ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ



Η πιο φυσική κατηγορία ελαιόλαδου με τέλειο άρωμα και γεύση. Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0,8ο. Έχει έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς. Η μοναδική του γεύση αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο, τη φρεσκάδα στις σαλάτες ενώ δύσκολες γεύσεις που χρειάζονται ιδιαίτερη μαεστρία και μεταχείριση όπως το κυνήγι, τα ψητά και τα λαχανικά βρίσκουν το απόλυτό τους ταίρι.


ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ



Φυσικό ελαιόλαδο με ευχάριστη γεύση και οσμή του οποίου η οξύτητα κυμαίνεται έως 2°.


ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ & ΠΑΡΘΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ


Μίγμα παρθένου και εξευγενισμένου (ραφινέ) ελαιόλαδου. Έχει ευχάριστη γεύση και οσμή, μοναδικό διακριτικό άρωμα ώριμων φρούτων και φρέσκιας ελιάς, χρώμα ανοικτό κιτρινοπράσινο και οξύτητα που δεν ξεπερνά το 1°.


ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ


Λάδι που προέρχεται από την ανάμιξη ραφιναρισμένου πυρηνέλαιου και παρθένου ελαιόλαδου (με εξαίρεση την κατηγορία ελαιόλαδου λαμπάντε), του οποίου η οξύτητα δεν ξεπερνά το 1ο και τα άλλα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται για την εν λόγω κατηγορία. Η παραλαβή του λαδιού από τον πυρήνα της ελιάς και ο εξευγενισμός του, γίνεται κάτω από πολύ αυστηρές συνθήκες ελέγχου και έτσι διασφαλίζεται η άριστη ποιότητά του. Το Πυρηνέλαιο, έχει απαλή, ήπια γεύση. Θεωρείται ιδανικό για τηγάνισμα γιατί αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες.


ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ - ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΑΔΙ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ


Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του πρώτου άγουρου καρπού της ελιάς, έχει πλούσια, φρουτώδη, πικάντικη οσμή αλλά και χαρακτηριστική πικρή γεύση. Όλα του τα χαρακτηριστικά «ξεχειλίζουν» νεότητα, ορμή και έντονη προσωπικότητα. Συνήθως διατίθεται σε περιορισμένη ποσότητα και συλλέγεται από τις καλύτερες ελιές. Ελιές άγουρες, μαζεμένες με το χέρι και όχι από ραβδισμό ή πτώση. Λόγω της σπάνιας «ιδιοσυγκρασίας» του, το αγουρέλαιο έχει και περιορισμένη διάρκεια ζωής. 9 μήνες έχει ο καταναλωτής στην διάθεσή του για να απολαύσει αυτή την άγουρη πλευρά της ζωής! Το Αγουρέλαιο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά από τη φύση του συνδυάζει την ανώτερη γεύση με την υψηλή βιολογική αξία.


ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ



Είναι το λάδι που προέρχεται από ελαιώνες όπου εφαρμόζονται οι αυστηροί κανόνες για τις βιολογικές καλλιέργειες. Εκεί δεν έχουν θέση ούτε τα




λιπάσματα, ούτε οι ψεκασμοί, ούτε και κανένα είδος επεξεργασίας κατά την έκθλιψη του ελαιοκάρπου, τη διατήρησή του και την εμφιάλωση του ελαιολάδου. Στην ετικέτα των βιολογικών προϊόντων πρέπει να αναγράφεται απαραιτήτως ο αριθμός έγκρισης και πιστοποίησης από αναγνωρισμένους οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης όπως ΔΗΩ, ΒΙΟΕΛΛΑΣ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ.


ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ


Τα αρωματικά ελαιόλαδα χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλες τις κουζίνες του κόσμου. Αρωματίζουν ευχάριστα σαλάτες, ψητά λαχανικά, τυριά, ενώ αποτελούν




το «απόλυτο» ντιπ για αρτοσκευάσματα. Είναι πολύ εύκολα στην δημιουργία τους, ενώ υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία και στο εμπόριο. Η παρασκευή τους:




Επιλέγουμε ένα ελαιόλαδο άριστης ποιότητας με απαλή-ουδέτερη γεύση.


Το τοποθετούμε σε καθαρά, στεγνά μπουκάλια




Βυθίζουμε μέσα του μπαχαρικά, βότανα, φυτά ή λαχανικά της αρεσκείας μας, φροντίζοντας να είναι πάντα σκεπασμένα.




Φυλάσσουμε τα μπουκάλια σε μέρος σκιερό και δροσερό












                                     

Στην Κρήτη και στη Μάνη να στείλουμε φιρμάνι........
     Η Κρήτη και η Μάνη είναι δύο πολύ σημαντικοί τόποι παραγωγής ελαιόλαδου.
                  

«Όταν ζητάει η Ελιά ο άνθρωπος θα τρέξει και όταν έρθει η στιγμή χρυσάφι θα του δώσει.» Λένε στη Μάνη, που περηφανεύονται επίσης για το εξαιρετικής ποιότητας, παρθένο ελαιόλαδο που παράγουν αλλά και το εξαιρετικής ποιότητας ποικιλία Κορωνέικη.




Το ελαιόλαδο που παράγεται στις περιοχές Κροκεές, Πέτρινα και Φοινίκι στην Λακωνία είναι Π.Ο.Π. (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης). Ωστόσο το ελαιόλαδο Λακωνίας φέρει και την πιστοποίηση Π.Γ.Ε.




( προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης)





                      

Η σχέση των Κρητικών με την ελιά είναι παλιά όσο και οι τοιχογραφίες της Κνωσσού & το λιομάζωμα είναι οικογενειακή υπόθεση. Στην Κρήτη παράγεται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και ελαιόλαδο ποικιλία Κορωνέικη




Π.Ο.Π ελαιόλαδο παράγεται στο Ηράκλειο (Αρχάνες, Βιάννος, Πεζά, ), το Λασίθι (Σητεία), το Ρέθυμνο (βόρειος Μυλοπόταμος) και τα Χανιά (Αποκόρωνας, Κολυμπάρι) . Π.Ο.Π. επίσης είναι και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, Σέλινο Κρήτης, όπως και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Θράψανο




Στα Χανιά εκτός από ελαιόλαδο προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π) παράγεται και ελαιόλαδο προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε)




Σαν πας στην Καλαμάτα και ρθεις με το καλό, λάδι να φέρεις που είναι απ' το καλό...
                Η Μεσσηνία αποτελεί μια ομοιόμορφη γεωγραφική περιοχή με ξεχωριστό μικροκλίμα, το οποίο προσδίδει σε όλο το ελαιόλαδο που προέρχεται από την περιοχή κοινά χαρακτηριστικά. Από τον απέραντο ελαιώνα της Μεσσηνίας παράγονται ετησίως κατά μέσο όρο 50.000 τόνοι ελαιόλαδο. Το 95% της παραγόμενης ποσότητας κατατάσσεσαι στην καλύτερη κατηγορία: του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου καθώς διαθέτει οξύτητες πολύ πιο κάτω από το ανώτερο επιτρεπτό όριο (0,8% κ.β. σε ελαϊκό οξύ) ενώ και οι άλλες παράμετροι του αριθμού των υπεροξειδίων και του συντελεστή απόσβεσης (Κ232) κυμαίνονται κάτω των ανώτερων επιτρεπτών ορίων που ισχύουν από τον επίσημο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, από τις αναλύσεις των λιπαρών οξέων στο μεσσηνιακό ελαιόλαδο προκύπτει ότι το 70%-80% αυτών είναι μονοακόρεστα και το 10% πολυακόρεστα, σχέση αντίστοιχη με αυτή του μητρικού γάλακτος. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (Βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες κ.τ.λ.) το καθιστά ιδιαίτερα υγιεινό και σταθερό έναντι της οξείδωσης. Το πλεονέκτημα αυτό προκύπτει από τον χρόνο συγκομιδής και τον τρόπο έκθλιψης του ελαιοκάρπου. Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μεσσηνιακού ελαιολάδου όπως προκύπτουν μετά από συστηματικές αξιολογήσεις (panel test) αφ' ενός το κατατάσσουν στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου αφ' ετέρου προσδιορίζουν τα παρακάτω ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του: Περιγραφή: «Το ελαιόλαδο ΠΟΠ "Καλαμάτα" προέρχεται τουλάχιστον κατά 97% από ελαιόκαρπους της ποικιλίας Κορωνέικη». Μάλιστα , το ελαιόλαδο Π.Ο.Π Καλαμάτας έχει τιμηθεί με το χρυσό βραβείο γεύσης, απ’ τον Ευρωπαϊκό οργανισμό στρατηγικού σχεδιασμού.



 Κάτω στην Πελοπόννησο ξέρουν από λάδι...........
    Εκτός από την Καλαμάτα και τη Λακωνία, λάδι Π.Ο.Π παράγεται και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, Πρόκειται για τα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Τροιζηνία, για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στο Κρανίδι Αργολίδας, αλλά και για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από το Λιγουριό Ασκληπειού.
  Και τα τρία είναι εξαιρετικά. Για να  πειστείτε, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τα δοκιμάσετε. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Ολυμπία παράγεται εξαιρετικό λάδι προστατευόμενης γεωγραφικής προέλευσης.




 















Φάε λάδι......... καλής καταγωγής.......


   

Τι σημαίνει " Προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη";: το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου: που κατάγεται από την εν λόγω περιοχή, τον συγκεκριμένο τόπο ή την εν λόγω χώρα, του οποίου η συγκεκριμένη ποιότητα, η φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά μπορούν να αποδοθούν στην εν λόγω γεωγραφική καταγωγή , του οποίου η παραγωγή ή /και η μεταποίηση ή και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.


Ελαιόλαδο Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης) εκτός από τα Χανιά , την Λακωνία και την Ολυμπία που ήδη αναφέραμε παράγεται και στην Μυτιλήνη , στην Θάσο, στην Κεφαλλονιά, στην Σάμο ,στην Ζάκυνθο, στην Πρέβεζα, στην Ρόδο.







Όπου κι αν πάω η Ελλάδα εξαιρετικό λάδι μου χαρίζει....... 


Δεν έχουμε λοιπόν παρά να το αναζητήσουμε το "πολύτιμο μας έλαιο" και να το απολαύσουμε. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στην υγεία μας.....





Συντάκτης: Ειρήνη Ι. Πιτσόλη






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου