Οι συνταγές μας



Ανοιξιάτικο γλυκό με ανθότυρο Χίου «Μαστέλο» και χιώτικα αρώματα




Υλικά για τέσσερα άτομα

• ένα φύλλο σφολιάτας

• 200 γρ. ανθότυρο Χίου «Μαστέλο»

• 100 γρ. ζαχαρούχο γάλα
• μια κουταλιά σούπας στραγγιστό γιαούρτι
• μια κουταλιά σούπας χυμός λεμονιού
• μια πρέζα μαστίχα σκόνη
• γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο ή μαρμέλαδα φράουλα

Εκτέλεση
Χωρίζετε το φύλλο σφολιάτας πρώτα στη μέση και μετά σε τέσσερις οριζόντιες λωρίδες, σχηματίζοντας 8 παραλληλόγραμμα κομμάτια. Τα τοποθετείτε σε ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, τα τρυπάτε με πιρούνι και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10-12 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσουν τελείως. Για την κρέμα χτυπάτε σε μίξερ με μαχαίρι το ανθότυρο Χίου «Μαστέλο» προσθέτοντας σταδιακά τα υλικά, με τη σειρά που αναφέρονται, μέχρι να έχετε μια αφράτη και ομοιογενή κρέμα. Μοιράζετε το μείγμα της κρέμας πάνω στα 4 παραλληλόγραμμα κομμάτια της σφολιάτας και τοποθετείτε τα υπόλοιπα 4 από πάνω. Πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη, γαρνίρετε με το γλυκό του κουταλιού ή τη μαρμέλαδα και σερβίρετε αμέσως.














ΠΗΧΤΟΓΑΛΟ ΧΑΝΙΩΝ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ:


Βάση Σοκολάτας


Υλικά


125 γρ. σοκολάτα γάλακτος


70 γρ. ψιλοκομμένες φέτες πορτοκάλι τις οποίες τις έχουμε γλασάρει με ζάχαρη


30 γρ. μπισκότα σοκολάτας τριμμένα
Τρόπος παρασκευής
Λιώνουμε την σοκολάτα γάλακτος, προσθέτουμε τις φέτες πορτοκάλι και τα μπισκότα μέσα σε μία μπασίνα και ομογενοποιούμε.
Στρώνουμε το μίγμα σε πάχος 0,5 εκατοστών σε ένα ριζόχαρτο και πριν παγώσει το κόβουμε με το ανάλογο κουπ-πατ.
Κρέμα Τυριού
Υλικά
Α' Μίγμα
100 ml. κρέμα γάλακτος ζωική
70 γρ. μέλι θυμαρίσιο
Β' Μίγμα
8 γρ. φύλλα ζελατίνας
30 ml. grand marnier
Γ' Μίγμα
160 γρ. Φέτα μαλακή (την οποία έχουμε ξαλμυρίσει)
130 γρ. κρέμα τυριού
Τρόπος παρασκευής
Ζεσταίνουμε το Α'Μίγμα (κρέμα γάλακτος-μέλι) και παράλληλα έχουμε βάλει τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό να μαλακώσουν. Αποσύρουμε το Α'μίγμα από την φωτιά, στραγγίζουμε τις ζελατίνες καλά και τις προσθέτουμε μέσα στο Α'μίγμα, ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός. Χτυπάμε μεταξύ τους καλά την φέτα με την κρέμα τυριού, προσθέτοντάς τη μέσα στο Α'και Β'μίγμα το οποίο έχει κρυώσει ελαφρώς. Βάζουμε και το grand marnier και ομογενοποιούμε με το σύρμα χειρός.
Κουλί Πορτοκάλι
Υλικά
Α' Μίγμα
100 ml χυμό πορτοκάλι
10 γρ. ζάχαρη
Β' Μίγμα
5 γρ. φύλλο ζελατίνας
15 ml grand marnier
Τρόπος παρασκευής
Βράζουμε το Α μίγμα. Παράλληλα έχουμε βάλει το φύλλο ζελατίνας σε κρύο νερό να μαλακώσουν. Μόλις βράσει το Α μίγμα αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το στραγγισμένο φύλλο ζελατίνας. Ομογενοποιούμε και προσθέτουμε το grand marnier.
Σάλτσα πορτοκάλι
Υλικά
Α' Μίγμα
100 ml χυμό πορτοκάλι
100 ml νερό
30 γρ. ζάχαρη
25 γρ. πορτοκάλι λεπτές φέτες ψιλοκομμένες (τις οποίες έχουμε ξεπικρίσει)
Β'Μίγμα
20 ml Grand Marnier
Τρόπος παρασκευής
Βράζουμε το Α' μίγμα μέχρι να γλασάρει και σβήνουμε με το grand marnier φλαμπάροντάς το.
Τρόπος σύνθεσης
Παίρνουμε ένα μικρό τσέρκι και στρώνουμε πάνω σε μία μικρή λαμαρίνα με ριζόχαρτο με την σπαστή παλέτα την βάση σοκολάτας. Πριν παγώσει καλά το κόβουμε με το τσέρκι μας και στη συνέχεια το βάζουμε να παγώσει.
Αφού έχουμε βάλει τη βάση στο ψυγείο να παγώσει ετοιμάζουμε το κουλί πορτοκάλι, το οποίο έχουμε πάρει ένα μικρότερο τσέρκι και ντύνουμε με μεμβράνη το κάτω μέρος του. Ρίχνουμε το κουλί πορτοκάλι και το τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσει.
Στην συνέχεια έχουμε έτοιμη την κρέμα τυριού μας. Βάζουμε την βάση σοκολάτας στον πάτο του τσερκιού και ρίχνουμε την κρέμα τυριού έως το κέντρο του τσερκιού περίπου. Στη συνέχεια τοποθετούμε το κουλί πορτοκάλι και ξαναρίχνουμε την κρέμα τυριού έως το χείλος του τσερκιού και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. Στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε, το τοποθετούμε στο πιάτο μας και το διακοσμούμε με σάλτσα πορτοκάλι και διακοσμητικά καραμέλας και σοκολάτας.
















Σπιτίκη λεμονάδα – Συνταγή


ΥΛΙΚΑ

● 1 ΚΙΛΟ ΖΑΧΑΡΗ

● 330 ml NΕΡΟ

● ΧΥΜΟ ΑΠΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 1,5 ΚΙΛΟ ΛΕΜΟΝΙΑ

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό κα ι την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι για να διαλυθεί η ζάχαρη. Η αναλογία είναι οριακή κάνει το πιο πυκνό σιρόπι που μπορεί να γίνει. Αφήνουμε να κρυώσει. Μετράμε πόσο είναι το σιρόπι ζάχαρης και μετράμε την ίδια ποσότητα στυμένου χυμού φρέσκου λεμονιού. Χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε δοχείο και για τις δύο μετρήσεις. Ανακατεύουμε και είναι έτοιμο.

Διατηρείται τρεις μήνες στο ψυγείο. Φτιάχνουμε λεμονάδα ανακατεύοντας το σιρόπι με νερό. Προτεινόμενη αναλογία αραίωσης 1 προς 3, 4 ή πέντε ανάλογα με το γούστο σας.

Εκτός από νερό μπορείτε να αραιώσετε με σόδα για να γίνει sparkling.


Προτάσεις σερβιρίσματος:

Γαρνίρουμε με φυλλαράκια φρέσκου δύοσμου

Προσθέτουμε λεπτοκομμένες φετούλες λάιμ ή λεμονιού φρέσκες ή παγωμένες σαν παγάκια.

Φτιάχνουμε παγάκια με ξύσμα λεμονιού ή λάιμ αποκτούν χρώμα και άρωμα και όταν λιώσουν απελευθερώνουν το ξύσμα στο ποτήρι.

Σημείωση: Χρησιμοποιείτε μόνο φρέσκα ΕΛΛΗΝΙΚΑ λεμόνια


Πηγές: http://tastefull.gr/content/%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%88%CF%85%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C







ΚΟΛΟΚΥΘΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΧΙΩΤΙΚΟ ΤΥΡΙ ΜΑΣΤΕΛΟ

Υλικά (για 6 άτομα)
30 κολοκυθολούλουδα
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 μέτρια ντομάτα τριμμένη
1 μικρό κολοκύθι τριμμένο
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
2 κουταλιές μαϊντανό
1 κουταλιά ψιλοκομμένου δυόσμου
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
200γρ. βιολογικό κατσικίσιο Μαστέλο ξυσμένο
αλάτι και πιπέρι
Χυμός 1/2 λεμονιού


Εκτέλεση
Καθαρίζετε το εσωτερικό των κολοκυθολούλουδων και τα πλένετε προσεκτικά για να μη σπάσουν. Ανακατεύετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και με το μείγμα γεμίζετε τα λουλούδια. Στη συνέχεια, τα βάζετε σε μία κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο και τα σκεπάζετε με ένα πιάτο. Ρίχνετε 2 1/2 φλιτζάνια νερό και το χυμό του λεμονιού. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνετε τη φωτιά και ψήνετε για 45 λεπτά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου