Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Χωρίς προστατευόμενη ονομασία προέλευσης αλλά με γεύση.......πηγή έμπνευσης.






  ........... Παραφράζοντας τα λόγια του στρατηγού Ντε Γκώλ θα έλεγα: Μα πως είναι δυνατόν να παρουσιάσεις τον τυριά μιας χώρας που παράγει πάνω από εκατό είδη; Σίγουρα δύσκολο έργο, αλλά αξίζει τον κόπο. Σήμερα λοιπόν θα συνεχίσουμε την περιήγηση μας στον θαυμαστό κόσμο των Ελληνικών τυριών προσπαθώντας να γνωρίσουμε όσα δεν έχουν μεν προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, αλλά έχουν στα  αρωματικά , πιπεράτα, νόστιμα, "κεφάλια" τους μυστικά που ο ουρανίσκος μας ενδιαφέρεται πολύ να μάθει. Ξεκινάμε λοιπόν:

            
         "Σέβρ Μετσόβου": Θα το βρείτε και ως Μαΐσιο, Μπατσίσιο, Γιδίσιο. Είναι ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά τυριά. Παράγεται από ανοιξιάτικο γίδινο γάλα και περιέχει τριμμένο μαύρο πιπέρι. Εχει έντονη δυνατή και διαπεραστική γεύση και πιπεράτα αρώματα που κατακλύζουν τα ρουθούνια και τον ουρανίσκο. Αποτελεί την ιδανική συντροφιά για ένα λευκό κρασί τύπου Sauvignon








" Βλαχοτύρι:"  Σκληρό τυρί υποκίτρινο. Παράγεται στην Ήπειρο και ειδικά στο Μέτσοβο από πρόβειο ή και αγελαδινό γάλα .Πολύ ευχάριστη γεύση.Βρίσκεται μόνο στο Μέτσοβο,στα καταστήματα της πλατείας. Εκεί που θα αναζητήσετε και το" Σέβρ" και το "Μετσοβόνε"



"Τυρογλιάτα":  Τυρί της Πίνδου λευκού χρώματος. Αλοιφώδες από πρόβειο γάλα. Εξαιρετικά σπάνιο.



        
        "Κρασοτύρι της Κω" : Στην όμορφη Κω φτιάχνουν αυτά τα μακρόστενα τυράκια από αγελαδινό γάλα που δεν παραμένουν απλώς εντός κρασιού, αλλά μέσα σε ένα πηχτό μείγμα από βρασμένα υπολείμματα «λάσπης» κρασιού (οινολάσπης). Εχουν χαλκοκόκκινο χρώμα και φίνο άρωμα, που συνδυάζει τα αρωματικά υπολείμματα του κρασιού με την λιπαρότητα του τυριού. Αξίζει να τα δοκιμάσετε! Ιδανικός συνοδός για ένα κρασοτύρι δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο παρά ένα κρασί. Προτιμήστε ένα "Αθήρι" απ' την Ρόδο.Λέγεται και "Ποσσιάς"



                            

               "Σταματίνια με ρίγανη": Χειροποίητα τυράκια από φρέσκο παστεριωμένο αγελαδινό και γίδινο γάλα σε μια κομψή μακρόστενη κυλινδρική φόρμα. Παράγονται στον Σοχό, ένα – ένα στο χέρι σε πολύ μικρές ποσότητες και για αυτό είναι αρκετά σπάνια.Τα «Σταματίνια» καρυκεύονται με τρία διαφορετικά υλικά και κυκλοφορούν σε τρεις αντίστοιχους τύπους : με μαύρο πιπέρι, με ρίγανη και κόκκινη πιπεριά.
Ιδανικά για μπουφέδες, λόγω του σχήματος και των πικάντικων αρωμάτων τους, αποτελούν μοναδική επιλογή για καναπεδάκια, συνοδεύονται άνετα από όλα σχεδόν τα κρασιά .
Μια ιδέα που θα εκτιμήσουν πολύ οι απαιτητικοί ουρανίσκοι είναι  να βάλουμε πάνω σε μικρά φετάκια ψωμιού λεπτές ροδέλες «Σταματίνια» και τα ψήσουμε ελαφρά σε φούρνο .
Κυκλοφορούν σε κυλινδράκια των 300 γρ.

                                  
              "Κασέρι Σοχού": Δεν μοιάζει πολύ με ότι ξέρουμε για το κασέρι. Οταν το ανακαλύψεις, νιώθεις τυχερός και γιατί το βρήκες αλλά και γι' αυτό που δοκιμάζεις! Ενα τυρί από τα «βόρεια», το οποίο ξεπερνά τις γευστικές προσδοκίες που μέχρι σήμερα είχαμε για τα επιτραπέζια κασέρια. Ωριμο, ελαφρώς πικάντικο με συμπυκνωμένα τα αρώματα των βοτάνων της ορεινής περιοχής καταγωγής του, με στιβαρή υφή και μοναδικά γευστικά χαρακτηριστικά.





                         

                 "Χλωρό": Αν δεν σας αφήνουν σε "χλωρό κλαρί" δραπετεύστε στην Σαντορίνη και δοκιμάστε το Χλωρό. Πρόκειται για το πιο παραδοσιακό ντόπιο τυρί της Σαντορίνης. Συνήθως τρώγεται φρέσκο, εξού και η ονομασία του. Το χλωρό παρα­σκευάζεται παραδοσιακά από κατσικίσιο γάλα. Οι ντόπιοι το διατηρούν επίσης σε άλμη, οπότε σκληραίνει αισθητά και χρησιμοποιείται για τρίψιμο. Δύσκολα βρίσκεται εκτός Σαντορίνης, καμιά φορά μάλιστα είναι δύσκολο να βρεθεί και... εντός, αφού η παραγωγή του περιορί­ζεται σχεδόν αποκλειστικά σε επίπεδο νοικοκυριού και η κατανάλωση του επίσης. 




              "Αρσενικό Νάξου": Θα μπορούσαμε να το πούμε το κεφαλοτύρι της Νάξου. Φτιάχνεται από πρόβειο, κατσικίσιο κι αγελαδινό γάλα και ξεχωρίζει από την τοπική γραβιέρα από την χαρακτηριστικά πιο αψιά του γεύση. Το αρσενικό όμως προτείνεται και συντηρημένο στο ελαιόλαδο ως αρσενικό στο λάδι.







"Θηλυκοτύρι Νάξου": Το αντίθετο του αρσενικού Νάξου.Γίνεται απο τα απογευματινά αρμέγματα,όπου το γάλα είναι πιό αδύνατο σε λιπαρά και πρωτείνες και δεν είναι τίποτε άλλο απο ένα είδος ανθότυρου.

                "Κομός Νάξου": Πικάντικο τυρί Νάξου. Μια πολύ καλή gourmet ιδέα, για γιορτινά τραπέζια. Το λεγόμενο «τυρί της στάνης» παρασκευάζεται από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα Νάξου. Έχει πιπεράτη γεύση και θα σας ενθουσιάσει αν το κάνετε σαγανάκι.






            
            "Σελιανή:" :  Το "Σελιανή" είναι ένα σκληρό τυρί από 100% γίδινο γάλα και πιπέρια. Κατά την ωρίμανση, αλατίζεται ελαφρά, και σε συνδιασμό με τα πιπέρια δημιουργεί ένα έντονο χαρακτήρα με πλούσια αρώματα και πικάντικη γεύση.







             "Μελίτυρος": Το "Mελίτυρος" είναι ένα ημιμαλακό τυρί, που ωριμάζει στο μέλι. Κατά την ωρίμανση το μέλι σιγά σιγά απορροφάται από το τυρί, με αποτέλεσμα μια γλυκοπικάντικη γεύση. Εξαιρετικό για κρύα πιάτα, με φρούτα ή να συνοδεύσει λευκά κρασιά.









                                      "Ρουμελίνο &  Περιβόλι" :Το "Περιβόλι" (2008 Greek Food &Beverage Award) είναι ένα εκλεκτό σκληρό τυρί, εξαιρετικό για τηγάνι με πλούσια γεύση και άρωμα. Διατηρεί το σχήμα του στο μαγείρεμα ενώ στο εξωτερικό δημιουργεί μια λαμπερή χρυσή κρούστα.
Το "Ρουμελίνο" είναι ένα γευστικό "σαγανοτύρι". Μπορεί να ψηθεί στο grill ή στο τηγάνι χωρίς λάδι. Όταν μαγειρέυεται γίνεται πιο μαλακό και με πιο μαστιχωτό εσωτερικό, ενώ γεμίζει τη κουζίνα με αρώματα και γεύσεις.

                  "Μουσδρόβο": Είναι ένα ημίσκληρο τυρί από γάλα ορεινών κοπαδιών προβάτων, αιγών και αγελάδων της ντόπιας φυλής. Επειδή προέρχεται από γάλα ζώων χαμηλής παραγωγικότητας έχει μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πικάντικη γεύση, με απαλό άρωμα καπνού. Αποτελεί ένα εξαιρετικό μεζέ για κρύα πιάτα και συνοδεύεται με κόκκινο κρασί


                      "Μαστέλο Χίου": Το μαλακό τυρί Χίου «Μαστέλο» από αγελαδινό γάλα είναι ένα τυρί που φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1991, ακολούθησε το κατσικίσιο "Μαστέλο" και το βιολογικό "Μαστέλο". Η λέξη μαστέλο, στην κυριολεξία σημαίνει τον ξύλινο κάδο που χρησιμοποιούσαν για τη συλλογή του γάλακτος και είναι ενετικής προέλευσης (mastelo). Είναι πεντανόστιμο και συνδυάζεται αρμονικά με πολλά υλικά , άρα μπορεί να αποτελλέσει πηγή έμπνευσης για πολλές δημιουργίες γλυκές ή αλμυρές.

                   "Ερίφι": Η λέξη σημαίνει κατσικάκι. Το "Ερίφι" λοιπόν είναι κατσικίσιο gourmet τυρί, με πιστοποιήτικό για την μέθοδο που χρησιμοποιείται για την διαδικασία ωρίμανσης. Με πολλά βραβεία και τιμές στο ενεργητικό τους, συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν. Από 100% γίδινο γάλα. Με φρέσκο και μαλακό περιεχόμενο, ελαφρώς αλμυρό. Πλούσια και κρεμώδη γεύση, εξαιρετικά χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες.

"Λαδογραβιέρα Ζακύνθου": Η λαδογραβιέρα Ζακύνθου είναι ένα πραγματικά συναρπαστικό τυρί, με εντυπωσιακό βάθος γεύσης. Ξεκινάει με έντονα φρουτώδη αίσθηση, για να καταλήξει σε μια επίγευση πιο «αναμμένη» και πικάντικη, σαν να έχεις αλείψει ένα «μπλε» τυρί με λίγο λάδι. Παράγεται σε πολύ μικρές ποσότητες, στη Ζάκυνθο.

Ανθότυρος ή Ανθότυρο: Ο φρέσκος ανθότυρος είναι ένα μαλακό λευκό τυρί, με χαμηλά λιπαρά και γλυκεία γεύση. Χρησιμοποιείται σε παραδοσιακά ελληνικά γλυκά με τυρί σε συνδιασμό με μέλι. Ο ξηρός ανθότυρος είναι αλατισμένος και έχει αφεθεί για να σκληρύνει. Έχει σκληρή υφή, με πικάντικη και αλμυρή γεύση και θριματίζεται για να συνοδεύσει ζυμαρικά. Είναι πολύ δημοφιλής στα Ελληνικά τραπέζια. και αποτελεί την  εναλλακτική  επιλογή για όσους αγαπούν τα λευκά τυριά αλλά θέλουν κάτι πιο ελαφρύ από τη φέτα.     

"Κεφαλοτύρι": Το Κεφαλοτύρι είναι σκληρό, αλμυρό κίτρινο τυρί φτιαγμένο από πρόβιο γάλα ή/και κατσικίσιο γάλα στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Είναι παρόμοιο τυρί με την κεφαλογραβιέρα. Το χρησιμοποιούμε τριμμένο πάνω στα μακαρόνια σε σάλτσες τύπου μπεσαμέλ,  αλλά και σε σαλάτες.



"Πετρωτή ή Πετρωτό Τυρί ή Πετροτύρι ": Αυτά τα ιδιαίτερα εύγευστα, χειροποίητα τυριά με το περίεργο όνομα, είναι σπεσιαλιτέ της Άνδρου και της Τήνου.
Στην Άνδρο παρασκευάζονται είτε από κατσικίσιο είτε από αγελαδινό γάλα, όμως στην Τήνο γίνονται αποκλειστικά από αγελαδι­νό, αφού αυτό το γάλα υπάρχει κατά κύριο λόγο στο νησί.
Παίρνουν το όνομα τους από τον τρόπο που ενώ είναι νωπά ακόμα πιέζονται και στραγγίσουν, συνήθως ανάμεσα σε δύο μαρμάρινες πλάκες, έτσι ώστε με το βάρος αυτό να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα υγρών.
Στην Τήνο μάλιστα υπάρχει και ένα ειδικό μαρμάρι­νο δοχείο με στόμιο και καπάκι που εφαρμόσει πολύ καλά, για να κάνει το έργο ευκολότερο.
Στο τέλος το σχήμα που παίρνουν τα συγκεκριμένα τυριά είναι συνήθως σχήμα δίσκου, προ­φανώς ως αποτέλεσμα της συμπίεσης μεταξύ των μαρμάρινων πλακών.
Έτσι, πρόκειται για φρέσκα τυριά, που αφού πήζουν και στραγγίσουν σε τσαντίλες, η μάζα πιέ­ζεται για κάποιες ώρες και στη συνέχεια καταναλώνονται ως επιτραπέζια.
Όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως βάση για την παρασκευή άλλων, πιο ώριμων, ντόπιων τυριών.



"Βολάκι Τήνου": Ενα εξαιρετικό τυρί,μικρής παραγωγής που έχει σχήμα μικρής μπάλας, απο αγελαδινό γάλα,με λεία υφή και έντονο κίτρινο χρώμα,που αν ωριμάσει καλά,θυμίζει ελαφρώς τη παρμεζάνα.Θα το βρείτε στη Τήνο και στο κατάστημα ΕΥ ΖΗΝ στην Ν.Ερυθραία.

"Αρμεξιά Άνδρου": Μαλακό τυρί από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μείγμα των δύο. Παρασκευάζεται στην Άνδρο και προέρχεται απο το γάλα ενός αρμέγματος συνήθως του πρωινού.Απλής τυροκόμησης με αρκετά λιπαρά μιάς και προέρχεται από πλήρες γάλα .Απαλής γεύσης.Δυστυχώς μπορείτε να το βρείτε μόνο στην Ανδρο.


"  Σκοτύρι Ίου ": Λευκό μαλακό αλοιφώδες τυρι που τα παλιά χρόνια φιαχνότανε μέσα σε ασκούς από τομάρια ζώων με εμποτισμο γάλακτος μέσα στο τυρί του ασκού. Στις μέρες μας γίνεται σε ντενεκέδες μόνο από μερικους μερακλήδες τυροκόμους του νησιού .Θα το βρείτε μόνον στην Ιο και αφου το ψάξετε αρκετά


"Γυλωμένο ή Μανούρα" : Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για το πιο ασυνήθι­στο τυρί σε όλη την Ελλάδα, για να μην πούμε σε ολόκληρη την Μεσόγειο.Το γυλωμένο είναι ένα παραδοσιακό σκληρό τυρί, που παρασκευάζεται σχεδόν αποκλειστικά από φρέ­σκο κατσικίσιο γάλα. Παίρνει το όνομα του από την ντόπια ονομασία για το κατακάθι στον πάτο του κρασοβάρελου, που στη Σίφνο και αλλού λέγεται γύλη.Αφού πήξει, το τυρί δια­τηρείται και ωριμάσει μέσα στο κατακάθι στον πάτο του βαρελιού. Τυριά που μουσκεύουν μέσα σε κρασί απαντώνται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, κυρίως στα νησιά, ενώ στις Κυκλάδες είναι τοπική σπεσιαλιτέ της Σίφνου και τηςΦολεγάνδρου.
Το εσωτερικό του τυριού που είναι σκούρο, σχεδόν λασπώδες, όχι μόνο τρώγεται αλλά είναι νοστιμότατο. Το γυλωμένο είναι ένα πικάντικο, πολύ σκληρό τυρί, θαυμάσιο ως μεζές, ιδίως συνοδεύο­ντας τσίπουρο ή ούζο.Οι ντόπιοι το χρησιμοποιούν συνήθως για τρίψιμο και είναι
 εξαιρε­τικό πάνω από φρέσκα αχνιστά Ζυμαρικά με λίγο ελαιόλαδο και πιπέρι.

"Μυτάτο Κυθήρων": Το κορυφαίο τυρί των Κυθήρων. Πρόκειται γιά ένα λαδοτύρι που φιάχνεται από πρόβειο ή και κατσικίσιο γάλα και ωριμάζει μέσα σε ελαιόλαδο . Είναι μικρής παραγώγής και θα το βρείτε μόνον στα Κύθηρα

"Κορφού Κέρκυρας": Ανήκει στα σκληρά τυριά. Ένα είδος κεφαλοτυριού Παράγεται στην Κέρκυρα από αγελαδινό γάλα



"Μελίχλωρο Λήμνου": 
Η τυροκομική παράδοση της Λήμνου είναι μεγάλη.Το μελίχλωρο όπως μαρτυρά και τ΄ονομά του είναι ένα τυράκι που δεν είναι ούτε ώριμο αλλά ούτε και φρέσκο.Εχει ελαφρά κρεμώδη υφή,και η γεύση του μοιάζει με αυτή της φέτας.



"Τσακιστή Μυζήθρα Λήμνου": Παράγεται στη Λήμνο από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Πήζουν το γάλα και πριν αρχίσει η στερεοποίηση κτυπούν το τυρόπηγμα ως ότου ξαναγίνει γάλα. Σταματούν για 15 λεπτά το αφήνουν να ξεκουραστεί και μετά το στραγγίζουν.

"Αρμόγαλο Σάμου ". Παραδοσιακό τυρί από τη Σάμο. Αλοιφώδους υφής από γίδινο γάλα. Μέγιστη υγρασία 70,8%, λιπαρά 13,8%



"Ελαϊκή": Ανήκει στα μαλακά τυριά. Παράγεται στα περισσότερα νησιά των Δωδεκανήσων (Κάσο, Κάρπαθο κλπ) από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγμα των δύο. Ωριμάζει στον αέρα και συντηρείται στο λάδι.

"Σιτάκα Κάσου και Καρπάθου" :Τυρί με αλοιφώδη μάζα λευκού χρώματος. Παράγεται στη Κάσο και την Κάρπαθο από αιγοπρόβειο γάλα.





"Σιμπουκουκίρα" : Τσακώνικη λέξη που σημαίνει το κατάλοιπο της κρέμας γάλακτος αφού αφαιρεθεί το βούτυρο. Τυρί αλοιφώδες που παράγεται στο Λεωνίδιο Κυνουρίας



"Στάκα": Προέρχεται από την πανέμορφη Κρήτη όπως και τόσα άλλα τυριά.(ξυνομηζύθρα, πηχτόγαλο, ξίγαλα και όσα έχουμε ήδη παρουσιάσει σε προηγούμενο άρθρο με τα τυριά Π.ΟΠ.). Για πολλούς δεν είναι εύκολο να αποφασίσουν, αν είναι τυρι ή απλά ένα άλλο γαλακτοκομικό προιόν. Μαζευουν την τσίπα (κρέμα) του γάλακτος από το άρμεγμα και την αλατίζουν ελαφρά .Οταν μαζέψουν μιά ικανοποιητική ποσότητα επί αρκετες μέρες την ζεσταίνουν σε χαμηλή φωτιά με μικρή προσθήκη αλευριού.Ετσι χωρίζουν οι πρωτείνες από το λίπος. Το λίπος μαζεύεται χωριστά και είναι το περίφημο στακοβούτυρο ενώ οι ασπρη και πυκτή μάζα των πρωτείνων ειναι η διάσημη στάκα .Θα την απολαύσετε με αβγά ,με μακαρόνια , πιλάφι ή και σε πίτες



"Τυροζούλι": Παραδοσιακό τυρί από κατσικίσιο γάλα.Τρώγεται φρέσκο (χλωρό)είτε λίγο ωριμασμένο.Συνοδεύεται θαυμάσια από θυμαρίσιο μέλι.
Φτιάχνεται κυρίως στα σπίτια:
Βράζετε το κατσικίσιο γάλα με λίγο αλατάκι και μόλις αρχίσει να φουσκώνει προσθέτετε λίγο ξύδι(Στα ορεινά που δεν είχαν λεμόνια,έβαζαν ξύδι όμως μπαίνει και λεμόνι η πυτιά).Μόλις κόψει μαζεύετε με μία τρυπητή κουτάλα το κομμένο γάλα,το βάζετε σ ένα τουλπάνι,του δίνετε σχήμα με ένα καλαθάκι και το αφήνετε να βγάλει όλα τα υγρά του. Για να φτιαχτεί χρειάζεται μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη γάλα.



"Βικτώρια":
 Eιναι τυρί από τη Μακεδονία, σε σχήμα κυλίνδρου επικηρωμένου ,έχει συμπαγή κιτρινωπή μάζα χωρίς τρύπες.Παρασκεύαζεται αποκλειστικά και μόνο απο αγελαδινό γάλα μιας συγκεκριμένης φυλής (Ηolstein & Brawn Swits), οι οποίες πρέπει να εκτρέφονται μέσα σε όρια του νομού Θεσσαλονίκης.Εχει 40% λιπαρά επι ξηρού και μέγιστη υγρασία 45%.Εχει την ίδια υφή με το Μετσοβόνε αλλά χωρίς κάπνισμα.Κατασκευάζεται αποκλειστικά απο την εταιρία ΑΓΝΟ σε πολύ περιορισμένες ποσότητες και το μέλλον του είναι αμφίβολο.




"Γαϊς τυρί ποντιακό": Ενα τυρί ποντιακής προέλευσης.Ο τρόπος κατασκευής του έρχεται απο τον μακρινό Πόντο,έχει σχήμα πλεξούδας,υφή ημίσκληρη και απαλή γεύση. Βρίσκεται μόνο στο Κιλκίς και σε ωρισμένα καταστήματα της Θεσσαλονίκης.Η λέξη γαίς σημαίνει ζώνη.Επομένως θα μπορούσαμε να το πούμε τυρί -ζώνη.



"Περχαροτύρι ποντιακό": Οι Πόντιοι έχουν πολύ μεγάλη παράδση στην τυροκομεία.Μεταξύ των τυριών τους υπάρχει και το περχαροτύρι ένα τυρί που είναι καπνιστό. Ημάζα του μοιάζει με αυτή του Κασεριού , έχει φαιό περίβλημα και είναι καλά καπνισμένο. Ελαφρά αλατισμένο και νόστιμο. Θα το βρείτε σε λίγα καταστήματα στην Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς.





"Σίρνα": Παράγεται αποκλειστικά από τους τυροκόμους του χωριού Δρίβα της κεντρικής Μακεδονίας .Ειναι ένα λευκό τυρί άλμης που παρασκευάζεται αποκλειστικά από κατσικίσιο γάλα. Μοιάζει πολύ με την φέτα και ως προς την παρασκευή αλλά και την γευσή μόνο που φέρει πολύ έντονα τα αρώματα του κατσικίσιου γάλακτος.




 "Φιλίτυρο Καπνιστό": Παρασκευάζεται αποκλειστικά από μίγμα Αγελαδινού και Αιγοπρόβειου Ελληνικού φρέσκου γάλατος.Καταναλώνεται τηγανιτό (σαγανάκι) σε καυτό λάδι (χωρίς αλεύρωμα) ή ψητό σε δυνατή θράκα ή ωμό ως μεζές.Έχει ιδανική συμπεριφορά στο ψήσιμο (δεν απλώνει).


"Οψιμοτύρι Παρνασσού:" Κρεμώδες υπόξινο τυρί με προσθήκη φέτας. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα της περιοχής.
Συνοδεύει άριστα ψητά κρέατα και βοηθά στη χώνεψη.



                           
Και κάπου εδώ τελειώνει  το μακρύ αλλά καθόλου κουραστικό ταξίδι μας στην πανδαισία γεύσεων των Ελληνικών τυριών. Τα παρουσιάσαμε όλα; Δεν νομίζω. Τυχαίο; Επίσης δεν νομίζω. Το μόνο που μπορούμε να σας πούμε με σιγουριά είναι ότι  αν αποφασίσετε να τα αναζητήσετε κι εσείς είτε στις περιηγήσεις σας στην πανέμορφη Ελλάδα, είτε στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων, στο τέλος του ταξιδιού θα έχετε τις πιο απολαυστικές αναμνήσεις. Τολμήστε το λοιπόν. Ένας μαγικός κόσμος γεύσης σας περιμένει να τον ανακαλύψετε.
Συντάκτης: Ειρήνη Ι. Πιτσόλη
Πηγές: kathimerini.gr, elias mamalakis.gr , αγροτικός συνεταιρισμός Λέσβου, ε.ο.ς Σάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου