Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Τσικνοπέμπτη: Ώρα για σχαράτες κουβέντες.




Γράφει η Ειρήνη Πιτσόλη


     Η χαρά των "εραστών" του κρέατος; Η μέρα που μισούν οι χορτοφάγοι; Η μέρα που οι δίαιτες και οι διατροφές πάνε περίπατο, και δίνουν τη θέση τους στην κατανάλωση άφθονων μεζέδων, κρασιού και εύγευστων συνοδευτικών; Μια καλή αφορμή για γλέντι και χαλάρωση λίγο πριν τελειώσει η εβδομάδα με την παρεούλα; Όπως και να το πεις, η Τσικνοπέμπτη είναι στην Ελλάδα μια παράδοση που ξεκινά από πολύ  παλιά και είναι θεσμός. Γιορτάζεται πάντα 11 μέρες πριν την καθαρά Δευτέρα,  τη δεύτερη Πέμπτη του τριωδίου, γνωστή και ως
" κρεάτινη" Η ακριβής έναρξη του εθίμου χάνεται στο πέρασμα των χρόνων, ωστόσο σύμφωνα με εικασίες συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της Γης την Άνοιξη.
 
    Την τσικνοπέμπτη οι άνθρωποι καταναλώνουν σύμφωνα με το έθιμο, μεγάλες ποσότητες κρέατος, καθώς προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.
 Το όνομα της το πήρε από τη λέξη "τσίκνα" που είναι η μυρωδιά του "καμένου κρέατος" που ψήνεται.
  
 Ας μάθουμε περισσότερα λοιπόν για την ιστορία και τα κατά τόπους έθιμα αυτής της μέρας, αλλά και για το πώς μπορούμε να περάσουμε καλά και να την τιμήσουμε όπως της αξίζει εντός ή εκτός οικείας.


  
     Γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα, με διαφορετικά ανά περιοχή έθιμα. Σε όλη την περιφέρεια της Πελοποννήσου, την Τσικνοπέμπτη σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνουν διάφορα άλλα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων πηχτή, τσιγαρίδες, λουκάνικα, γουρναλοιφή και παστό. Στις Σέρρες   ανάβουν μεγάλες φωτιές, στις οποίες, αφού ψήσουν το κρέας, οι πιο τολμηροί πηδούν ανάμεσα από τις φλόγες. Τα «προξενιά» έρχονται στο τέλος, όπου κάποιος αναλαμβάνει να αναμείξει τα κάρβουνα με ένα ξύλο.  Στην Κομοτηνή, πρωταγωνιστής είναι μία κότα, την οποία οι νοικοκυρές σχεδόν καίνε (καψαλίζουν στην ουσία) για να τη φάει η οικογένεια την Κυριακή της Αποκριάς.  Επίσης την Τσικνοπέμπτη τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια πρέπει να ανταλλάξουν φαγώσιμα δώρα. Ο άντρας πρέπει να στείλει τον «κούρκο», δηλαδή μία κότα και η γυναίκα μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Στον Πόρο και σε άλλα μέρη οι νέοι κλέβαν ένα μακαρόνι και το έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι τους για να ονειρευτούν ποιά θα πάρουν.  Στην Ιο, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης μασκαράδες ζωσμένοι με κουδούνια προβάτων διασχίζουν τη Χώρα και επισκέπτονται σπίτια και καταστήματα,  Η Νάουσα φημίζεται για την αποκριάτικη παράδοσή της. Με πρωταγωνιστές τους «Γενίτσαρους» και τις «Μπούλες», η Τσικνοπέμπτη για της πόλη σημαίνει ραντεβού στην πλατεία Καρατάσου, με εκδηλώσεις από πολιτιστικούς συλλόγους.  Τα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια» ή αλλιώς «Κουτσομπολιά» ή «Πέτε Γόλια» είναι μία παράδοση της Τσικνοπέμπτης, που ανήκει στην παλιά πόλη της Κέρκυρας. Παραδοσιακά πραγματοποιείται με δόξα και καμάρι στην Πιάτσα της πόλης της Κέρκυρας, την Τσικνοπέμπτη το βράδυ. Στην ουσία, στήνεται κάτι σαν «θεατρικό», όπου οι ντόπιοι υποδύονται τους κουτσομπόληδες με σπαρταριστικές ιστορίες.



   Ανεξάρτητα, από τα κατά τόπους έθιμα, ένα είναι το κοινό γνώρισμα: Στην Ελλάδα, αν δεν λύσεις τη ζώνη σου, ύστερα από ένα καλό τσιμπούσι με κρεατικά και άφθονο κρασί, αν δεν νιώσεις τη μυρωδιά και τη γεύση του κρέατος μέχρι τα τελευταία φύλλα της καρδιάς σου, δεν έχεις περάσει καλά την Τσικνοπέμπτη.

 Την τσικνοπέμπτη λοιπόν η κατανάλωση κρέατος γίνεται θρησκεία, με πολλούς ναούς:

 Τσικνοπέμπτη έξω:


  Το Menoo all about taste, το αγαπημένο gourmet, deli,  wine bistrot & cafe στην Κηφισιά μας προσκαλεί, να γιορτάσουμε την Τσικνοπέμπτη, στον ατμοσφαιρικό χώρο του , με ένα πλούσιο μενού από παραδοσιακές γεύσεις, σε πολύ προσιτή τιμή. Εξαιρετικής ποιότητας  πιάτα κρεατικών, σαλάτα, πατάτες , μελιτζανοσαλάτα, και για επιδόρπιο ποικιλία γλυκών από το γνωστό ζαχαροπλαστείο Au Delicieux μας περιμένουν στο Menoo. Δείτε περισσότερα εδώ: https://www.facebook.com/events/1467863950108614/?fref=ts
Menoo all about taste
Λεωφ. Κηφησίας 310 Κηφισιά
Τηλέφωνο: 210 6208797



Παραμένουμε στην Κηφισιά και πάμε λίγο πιο κάτω: Στην Κασσαβέτη ο Περίδρομος το εστιατόριο με τις παραδοσιακές «πειραγμένες» Ελληνικές γεύσεις μας περιμένει για το τσιμπούσι της Τσικνοπέμπτης με Αρνί, χοιρινό κοντοσούβλι και κοκορέτσι, στη σούβλα, παϊδάκια χοιρινά, αρνίσια και κοτόπουλου στη σχάρα συκωταριά τηγανιτή με λαδολέμονο και φυσικά πατάτες με αυγά.
Εν Κασαββέτη Περίδρομος
Κασαβέτη 9 Κηφισιά
Τηλέφωνο: 210 8087263



 Το ιστορικό εστιατόριο, «Βασίλαινας» που λειτουργεί στον Πειραιά αποτελεί ορόσημο για κάθε έξοδο για καλό φαγητό. Την Τσικνοπέμπτη μας περιμένει με κρεατολιχουδιές.
 Βασίλαινας
Αιτωλικού 72 και Βιτωλίων, Πειραιάς
Τηλέφωνο: 210 46 12 457






 Σαράντα χρόνια ψήστης έχει ψήσει………… Ο Τέλης στην Ευριπίδου, μας περιμένει με τις γνωστά κι αγαπημένα μας χοιρινά μπριζολάκια που φτιάχνει στα κάρβουνα, σαλάτα και τζατζίκι.
Τέλης
Ευριπίδου 86, Πλ. Κουμουνδούρου
 Τηλέφωνο: 210 3242775

  


    Με αφορμή την Τσικνοπέμπτη, όλοι όσοι αγαπούν την πλατεία Αυδή και το Μεταξουργείο, διοργανώνουν ένα πάρτυ με φαγητό - «τσικνιστό» - ποτό, μουσική, χαμόγελα και κέφι!Ο Μπλε Παπαγάλος θα σερβίρει μεζεδάκια και τσίπουρο, το Tamarind θα ψήνει στα κάρβουνα αυθεντικές ταϋλανδέζικες νοστιμιές, το Lostn Found θα τσικνίσει με καλαμάκια και οινόμελο , οι Σεϋχέλλες θα τσικνίσουν παραδοσιακά ψήνοντας αρνί και σερβίροντας τσίπουρο, ενώ το Αυγό του Κόκορα θα ψήνει κι αυτό τις δικές του παραδοσιακές λιχουδιές.Όλα αυτά από τις 17.30 έως τις 20.30 πάνω στην πλατεία ( γινόμαστε όλοι μια παρέα ) ενώ τις μουσικές επιλογές θα κάνει ο dj Γιάννης Σαρτζετάκης. Η...συνέχεια θα δοθεί στο εσωτερικό των καταστημάτων.


   Το πανηγύρι κρεάτων που στήνεται στα Βλάχικα στη λεωφόρο Βάρης με την cult, κουλτούρα της γλίτσας, του τσολιά, και τη μυρωδιά από τα αρνιά, τα γουρουνόπουλα, τα κεφαλάκια που ψήνονται στις σούβλες και στη σχάρα, είναι ίσως για κάποιους ο απόλυτος προορισμός για την Τσικνοπέμπτη.



Τσικνό – Έθνικ


    Ποιος είπε ότι οι λάτρεις του έθνικ, την Τσικνοπέμπτη δεν βγαίνουν;

Την Τσικνοπέμπτη, στο  Ιαπωνικό εστιατόριο της Κηφισιάς Oozora, αναλαμβάνει η robata (το γιαπωνέζικο grill ): κοτόπουλο yakitori με σος teriyaki, pork belly με καντονέζικη σάλτσα, αρνίσια spare ribs με κορεάτικα μπαχαρικά, καπνιστό rib eye –και όχι μόνο–, θα τα βρείτε και σε ένα ειδικό μενού κρεατο-degustation (€ 40 το άτομο ), και αυτόνομα. 
Oozora
Αγ. Τρύφωνος 15 Κηφισιά
Τηλέφωνο:  2108018515







  Το Ancho Mexican Grill, είναι ένα καινούργιο μεξικάνικο food spot στην περιοχή του Χαλανδρίου και μας προσκαλεί να ζήσουμε την καινούργια Mex-experience,  με Burritos, tacos, nachos, tortillas, quesadillas, chili con carne και αρκετά άλλα νόστιμα μεξικάνικα πιάτα και σνακς, τα οποία μαζί με τις δυνατές frozen margaritas σε κάνουν να θέλεις να αναφωνήσεις ένα ενθουσιώδες Viva Mexico
Ancho Mexican Grill
Γυφτοπούλου Γρηγορίου 9 & Κολοκοτρώνη, Χαλάνδρι
τηλ. 210 6801097



   Στο ινδικό «Βοllywood kitchen»  , στο Θησείο, είναι έτοιμοι να ικανοποιήσουν κάθε μας γευστική απαίτηση. Σε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον, μας περιμένουν να δοκιμάσουμε την Τσικνοπέμπτη, τα ινδικά μαγειρεμένα κρεατικά τους όπως κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι, είτε ψημένα στον παραδοσιακό ινδικό φούρνο tandoori, είτε μαγειρεμένα με παραδοσιακές ινδικές συνταγές.
Bollywood Kitchen
Ανδριανού και Θησείου 7 Θησείο
Τηλέφωνο: 21 1401 9197



Τσικνοπέμπτη Μέσα:


Μια νόστιμη συνταγή του Λευτέρη Λαζάρου, για εσάς που θα τσικνίσετε εντός σπιτιού με την οικογένεια και με φίλους:


Ψαρονέφρι γεμιστό με τυρί και καπνιστή πάπρικα
Από τον Λευτέρη Λαζάρου
Υλικά για 4 άτομα

4 μέτρια ψαρονέφρια
250γρ γραβιέρα
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα καπνιστή
150ml ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
Εκτέλεση

Στον πάγκο τις κουζίνας καθαρίζουμε με μαχαίρι τα ψαρονέφρια από ίνες και νεύρα και με το πίσω μέρος μιας κουτάλας η ένα μασατι τρυπάμε τα φιλέτα προσεκτικά να μην ανοίξουν. Ύστερα τα αλατοπιπερώνουμε καλά και τα πασπαλίζουμε μέσα με την πάπρικα. Κόβουμε το τυρί σε μικρά μπαστουνάκια και γεμίζουμε τα φιλέτα πιέζοντας τα τυριά χωρίς να σπάσουν, κλείνουμε τις άκρες με μια οδοντογλυφίδα, τα λαδώνουμε και ψήνουμε στην σχάρα γυρνώντας τα από όλες τις πλευρές .
Σερβίρουμε με πατάτες ψημένες στο αλουμινόχαρτο.

Tip: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι τυρί θέλουμε απλά να είναι σκληρό.
 Φυσικά μπορείτε να προμηθευτείτε παϊδάκια, αρνί, χοιρινό, λουκάνικα, από ένα καλό κρεοπωλείο, και να πάρουν φωτιά οι σχάρες σας.


  Της Τσικνοπέμπτης οι σχαράτες κουβέντες, είναι νόστιμες. Σας ευχόμαστε ότι κι αν κάνετε να περάσετε καλά και φυσικά να έχετε καλή όρεξη! Και του χρόνου.

Το συγκεκριμένο άρθρο , δημοσιεύτηκε, και στο THAT'S LIFE



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου