Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Τέσσερις συνταγές και μια αμαρτία

Γράφει η Ειρήνη Πιτσόλη

  Το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς μας δίνει πολλές αφορμές για γεύση. Η τελευταία Κυριακή της αποκριάς, ονομάζεται "τύρινη" ή "τυροφάγος". Είναι η τελευταία μέρα, πριν την αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής, που αρχίζει με την Καθαρά Δευτέρα, και σηματοδοτεί για κάποιους την έναρξη της νηστείας που διαρκεί έως την Κυριακή του Πάσχα. Η γαστρονομική παράδοση επιβάλλει την κατανάλωση τυριών και γαλακτοκομικών.

  Η Καθαρά Δευτέρα, είναι η μέρα που η παράδοση φέρνει στο τραπέζι μας, άφθονα λαχανικά, θαλασσινά αλλά πολλές άλλες νηστίσιμες νοστιμιές. Ένας από τους πρωταγωνιστές του Καθαροδευτεριάτικου, τραπεζιού είναι ο ταραμάς.

  Εμείς θα σας δώσουμε τέσσερις συνταγές που εμπνευστήκαμε από τα τραπέζια της Τύρινης και της καθαράς Δευτέρας,  αλλά μπορούν να προσθέσουν ξεχωριστές νότες γεύσης και απόλαυσης σε κάθε μας τραπέζι και μια συνταγή για μία γλυκιά αμαρτία.


Για την τυροφάγο αλλά και για τυροφάγους: 



ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΥΡΙΑ: Συνταγή της Ειρήνης Πιτσόλη

Υλικά:
Για την πίτα
1 πακέτο φύλλο για τυρόπιτα Χρυσή ζύμη
ελαιόλαδο
λίγο φρέσκο γάλα

Για τη γέμιση
100 γρ. λογκάδι ήπειρος
100 γρ. παρμεζάνα
100 γρ. ανθότυρο ή μοτσαρέλα
100 γρ. φέτα, (όχι πολύ αλμυρή)
Για τη "σάλτσα" με την οποία θα περιχύσουμε την γέμιση στο τέλος
1 κεσεδάκι των 250 γρ, κατίκι δομοκού
1 αυγό
1 ή μισό (ανάλογα πόσο πηχτή τη θέλουμε) πακέτο κρέμα γάλακτος.
προαιρετικά: φρεσκοτριμένος ψιλοκομμένος άνηθος
φρεσκοτριμένο πιπέρι ή μείγμα πιπεριών

Εκτέλεση
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί pyrex και στρώνουμε το πρώτο φύλο. Αλείφουμε με πινέλο το φύλο με ελαιόλαδο και βάζουμε άλλο ένα φύλο από πάνω. Αλείφουμε το δεύτερο φύλο με ελαιόλαδο. Κόβουμε τα τυριά ( παρμεζάνα, λογκάδι, μοτσαρέλα ή ανθότυρο) και φέτα είτε σε μικρά κομμάτια είτε σε κύβους Τοποθετούμε μέρος της γέμισης των τυριών πάνω στο φύλο. Βάζουμε ένα φύλο ακόμα από πάνω. Αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε μέρος της γέμισης των τυριών. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, (Φύλο -γέμιση έως ότου να τελειώσει το μείγμα των τυριών, αλείφοντας πάντα τα φύλα που στρώνουμε με λίγο ελαιόλαδο, Όταν τελειώσει το μείγμα των τυριών,
σε ένα μπωλ βάζουμε το κατίκι Δομοκού, την κρέμα γάλακτος, το αυγό και χτυπάμε καλά με το σύρμα ώσπου να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. προαιρετικά προσθέτουμε φρεσκοτριμένο πιπέρι, και ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο. Περιχύνουμε με το μείγμα του μπωλ, την τελευταία γέμιση των τυριών. Τοποθετούμε από πάνω ένα φύλο (Κλείνουμε την πίτα.) αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε ένα τελευταίο φύλο από πάνω. Γυρίζουμε όλα τα φύλα που προεξέχουν από το πυρέξ προς τα μέσα στριφτά κόβοντας ότι περισσεύει . Χαράζουμε ελαφρά με ένα μαχαίρι το τελευταίο φύλο και ραντίζουμε με λίγο γάλα. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για περίπου μια ώρα.







ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΣΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ Συνταγή από το I cook Greek
Υλικά
αρνάκι 700 γρ. ψαχνό χοιρινό
700 γρ. ψαχνό μοσχαράκι γάλακτος
700 γρ. ψαχνό κίτρινο τυρί (γραβιέρα, μετσοβόνε, κεφαλογραβιέρα ή ό,τι έχετε)
600 γρ. σκόρδο 4-5 σκελίδες, λιωμένες
κρεμμύδι 1 ψιλοκομμένο
βούτυρο λιωμένο και λάδι 1/2 φλιτζάνι, αναμεμειγμένα
πατάτες 3 κομμένες σε ροδέλες
ντομάτες 2 κομμένες σε ροδέλες
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λαδόκολλα 1 διπλή
εφημερίδα 2 φύλλα
σπάγκος

Εκτέλεση


1. Κόβετε όλα τα κρέατα σε ισομεγέθεις φέτες. Κόβετε το τυρί σε φέτες. Ρίχνετε σε λεκάνη όλα τα κρέατα και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε το σκόρδο και το κρεμμύδι και το μείγμα βούτυρου - λαδιού και ανακατεύετε.

2. Απλώνετε τη μια λαδόκολλα και βάζετε σε μια στρώση τα μισά κρεατικά. Στρώνετε φέτες τυριού και απλώνετε τις ροδέλες πατάτας και ντομάτας. Από πάνω βάζετε τα υπόλοιπα κρεατικά και τυλίγετε με τη λαδόκολλα (σα ρολό ή πακέτο).

3. Τυλίγετε το ρολό ή το πακέτο με την εφημερίδα και δένετε με σπάγκο για να συγκρατηθούν τα υγρά του φαγητού. Βάζετε το πακέτο μέσα σε γάστρα ή ταψί και ψήνετε σε σιγανό φούρνο (120 - 130 °C) για 5 ώρες περίπου.



Για την Καθαρή Δευτέρα (κι όχι  μόνο.)


ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ Συνταγή από το site: Trikalinos Co



ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 πακέτο σπαγγέτι (500 γρ.)
25 φέτες αυγοτάραχο Τρικαλινός
8 κ. σ. Ελαιόλαδο
1 φλ. τσαγιού πράσο ψιλοκομμένο
1/2 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Ζεσταίνουμε 4 κ.σ. λάδι σε μέτρια φωτιά και ροδίζουμε τα πράσα επί 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουμε. Κόβουμε το αυγοτάραχο σε διάφανες ψιλούτσικες φέτες, αναμειγνύουμε με το χυμό λεμονιού και 4 κ.σ. ελαιόλαδο. Σουρώνουμε το σπαγγέτι, προσθέτουμε τα πράσα, αναμειγνύουμε, προσθέτουμε το αυγοτάραχο, αναμειγνύουμε. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και άφθονο πιπέρι. Σερβίρουμε αμέσως

Η ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ. συνταγή της Βασιλικής Πιτσόλη

Υλικά:
2 κουταλιές της σούπας ταραμάς κόκκινος
2 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1 φλυτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
χυμός ενός λεμονιού

Για τη γαρνιτούρα
Φυλλαράκια μαϊντανού (προαιρετικά)
Ελιές 

Βάζουμε τον ταραμά στο μπλέντερ με μια κουταλιά λάδι, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το αλέθουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε χυμό από μισό λεμόνι. Αλέθουμε ελαφρά. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο -λίγο το ψωμί, που έχουμε πρώτα μουσκέψει και στίψει καλά , και λίγο λίγο το λάδι αλέθοντας κάθε φορά ώσπου να τελειώσει το ψωμί και το λάδι. 
Όταν η ταραμοσαλάτα μας γίνει, ένα ομοιογενές αφράτο μείγμα την βγάζουμε από το μπλέντερ, ρίχνουμε αν θέλουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο από πάνω ανακατεύουμε και γαρνίρουμε με ελιές και φυλλαράκια μαϊντανού ( προαιρετικά)



Και η γλυκιά αμαρτία:



CHEESECAKE ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

Υλικά για φόρμα με αποσπόμενο τσέρκι 24 εκ.

Για τη βάση:
350 γρμ. μπισκότα digestive τριμμένα σκόνη στο μούλτι
130 γρμ. βούτυρο, λιωμένο

1η επίστρωση
λίγη καραμέλα
3 κουτ. σ. καρύδια ψιλοκομμένα στο μούλτι

Για την κρέμα:
350 γρμ. τυρί κρέμα μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρμ. ζάχαρη άχνη
400 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
40 γρμ. γάλα καυτό
5 φύλλα ζελατίνα (8 γρμ.)
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
¾ κουτ. γλ. κανέλα
¼ κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο

Για την επικάλυψη:
150 γρμ. καρύδια κομμένα στη μέση, καβουρδισμένα ελαφρώς
350 γρμ. καραμέλα* (σπιτική)
200 γρμ. κράμπλ αμύγδαλου*

Για την καραμέλα*:
170 γρμ. ζάχαρη
25 ml νερό
140 ml κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σ. γλυκόζη
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας, ή 1 βανίλια κάψουλα
1 πρέζα αλάτι

Κράμπλ αμύγδαλου:
60 γρμ. αλεύρι
60 γρμ. ζάχαρη μαύρη
50 γρμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
60 γρμ. αμυγδαλόσκονη
ελάχιστο αλάτι

Εκτέλεση:

Καραμέλα:
1. Σε ένα μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το νερό σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
2. Ανεβάζουμε την θερμοκρασία, και βράζουμε το σιρόπι χωρίς ανακάτεμα, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ καστανό χρώμα. (Μην το σκουρίνετε πολύ, διότι θα καεί και θα πικρίσει).
3. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας αργά, (προσέξτε, σιγά-σιγά και προσεχτικά διότι φουσκώνει) ρίχνουμε και την βανίλια.
4. Ανακατεύουμε καλά, και το τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά.
5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε τη γλυκόζη, ανακατεύοντας πολύ καλά. 6. Το αδειάζουμε σε ένα καθαρό μπολ, και το αφήνουμε να κρυώσει.

Κράμπλ:
1. Ανακατεύουμε το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη, το αλάτι, και τη ζάχαρη.
2. Προσθέτουμε το βούτυρο κομματάκια, και ανακατεύουμε με το χέρι να γίνει μία σφιχτή ζύμη.
3. Την τυλίγουμε σαλάμι με μεμβράνη, και την βάζουμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160º C.
4. Τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη την παγωμένη ζύμη, πάνω σε μια σιλικόνη ψησίματος, ή λαδόκολλα, και το ψήνουμε για 10 λεπτά στο φούρνο, ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο ελαφρύ ξανθό χρώμα.
5. Αφού κρυώσει καλά, το τρίβουμε λίγο με τις παλάμες μας, να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.
(Αν δεν βρούμε αμυγδαλόσκονη, τρίβουμε στο μπλέντερ ασπρισμένα αμύγδαλα, μαζί με την ζάχαρη της συνταγής)

Βάση μπισκότου:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. βαθμούς.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε πολύ καλά τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο.
3. Τα αδειάζουμε σε μια φόρμα με αποσπόμενο τσέρκι 24 εκ. και τα πατάμε καλά με ένα κουτάλι, ή ποτήρι να κάτσουν, φτιάχνοντας και ένα τοίχωμα στο τσέρκι 3 εκ. ύψος περίπου.
4. Ψήνουμε το μπισκότο για 4-5 λεπτά μόνο. Το αφαιρούμε από το φούρνο, και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.


Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Τσικνοπέμπτη: Ώρα για σχαράτες κουβέντες.




Γράφει η Ειρήνη Πιτσόλη


     Η χαρά των "εραστών" του κρέατος; Η μέρα που μισούν οι χορτοφάγοι; Η μέρα που οι δίαιτες και οι διατροφές πάνε περίπατο, και δίνουν τη θέση τους στην κατανάλωση άφθονων μεζέδων, κρασιού και εύγευστων συνοδευτικών; Μια καλή αφορμή για γλέντι και χαλάρωση λίγο πριν τελειώσει η εβδομάδα με την παρεούλα; Όπως και να το πεις, η Τσικνοπέμπτη είναι στην Ελλάδα μια παράδοση που ξεκινά από πολύ  παλιά και είναι θεσμός. Γιορτάζεται πάντα 11 μέρες πριν την καθαρά Δευτέρα,  τη δεύτερη Πέμπτη του τριωδίου, γνωστή και ως
" κρεάτινη" Η ακριβής έναρξη του εθίμου χάνεται στο πέρασμα των χρόνων, ωστόσο σύμφωνα με εικασίες συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της Γης την Άνοιξη.
 
    Την τσικνοπέμπτη οι άνθρωποι καταναλώνουν σύμφωνα με το έθιμο, μεγάλες ποσότητες κρέατος, καθώς προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.
 Το όνομα της το πήρε από τη λέξη "τσίκνα" που είναι η μυρωδιά του "καμένου κρέατος" που ψήνεται.
  
 Ας μάθουμε περισσότερα λοιπόν για την ιστορία και τα κατά τόπους έθιμα αυτής της μέρας, αλλά και για το πώς μπορούμε να περάσουμε καλά και να την τιμήσουμε όπως της αξίζει εντός ή εκτός οικείας.


  
     Γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα, με διαφορετικά ανά περιοχή έθιμα. Σε όλη την περιφέρεια της Πελοποννήσου, την Τσικνοπέμπτη σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνουν διάφορα άλλα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων πηχτή, τσιγαρίδες, λουκάνικα, γουρναλοιφή και παστό. Στις Σέρρες   ανάβουν μεγάλες φωτιές, στις οποίες, αφού ψήσουν το κρέας, οι πιο τολμηροί πηδούν ανάμεσα από τις φλόγες. Τα «προξενιά» έρχονται στο τέλος, όπου κάποιος αναλαμβάνει να αναμείξει τα κάρβουνα με ένα ξύλο.  Στην Κομοτηνή, πρωταγωνιστής είναι μία κότα, την οποία οι νοικοκυρές σχεδόν καίνε (καψαλίζουν στην ουσία) για να τη φάει η οικογένεια την Κυριακή της Αποκριάς.  Επίσης την Τσικνοπέμπτη τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια πρέπει να ανταλλάξουν φαγώσιμα δώρα. Ο άντρας πρέπει να στείλει τον «κούρκο», δηλαδή μία κότα και η γυναίκα μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Στον Πόρο και σε άλλα μέρη οι νέοι κλέβαν ένα μακαρόνι και το έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι τους για να ονειρευτούν ποιά θα πάρουν.  Στην Ιο, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης μασκαράδες ζωσμένοι με κουδούνια προβάτων διασχίζουν τη Χώρα και επισκέπτονται σπίτια και καταστήματα,  Η Νάουσα φημίζεται για την αποκριάτικη παράδοσή της. Με πρωταγωνιστές τους «Γενίτσαρους» και τις «Μπούλες», η Τσικνοπέμπτη για της πόλη σημαίνει ραντεβού στην πλατεία Καρατάσου, με εκδηλώσεις από πολιτιστικούς συλλόγους.  Τα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια» ή αλλιώς «Κουτσομπολιά» ή «Πέτε Γόλια» είναι μία παράδοση της Τσικνοπέμπτης, που ανήκει στην παλιά πόλη της Κέρκυρας. Παραδοσιακά πραγματοποιείται με δόξα και καμάρι στην Πιάτσα της πόλης της Κέρκυρας, την Τσικνοπέμπτη το βράδυ. Στην ουσία, στήνεται κάτι σαν «θεατρικό», όπου οι ντόπιοι υποδύονται τους κουτσομπόληδες με σπαρταριστικές ιστορίες.



   Ανεξάρτητα, από τα κατά τόπους έθιμα, ένα είναι το κοινό γνώρισμα: Στην Ελλάδα, αν δεν λύσεις τη ζώνη σου, ύστερα από ένα καλό τσιμπούσι με κρεατικά και άφθονο κρασί, αν δεν νιώσεις τη μυρωδιά και τη γεύση του κρέατος μέχρι τα τελευταία φύλλα της καρδιάς σου, δεν έχεις περάσει καλά την Τσικνοπέμπτη.

 Την τσικνοπέμπτη λοιπόν η κατανάλωση κρέατος γίνεται θρησκεία, με πολλούς ναούς:

 Τσικνοπέμπτη έξω:


  Το Menoo all about taste, το αγαπημένο gourmet, deli,  wine bistrot & cafe στην Κηφισιά μας προσκαλεί, να γιορτάσουμε την Τσικνοπέμπτη, στον ατμοσφαιρικό χώρο του , με ένα πλούσιο μενού από παραδοσιακές γεύσεις, σε πολύ προσιτή τιμή. Εξαιρετικής ποιότητας  πιάτα κρεατικών, σαλάτα, πατάτες , μελιτζανοσαλάτα, και για επιδόρπιο ποικιλία γλυκών από το γνωστό ζαχαροπλαστείο Au Delicieux μας περιμένουν στο Menoo. Δείτε περισσότερα εδώ: https://www.facebook.com/events/1467863950108614/?fref=ts
Menoo all about taste
Λεωφ. Κηφησίας 310 Κηφισιά
Τηλέφωνο: 210 6208797



Παραμένουμε στην Κηφισιά και πάμε λίγο πιο κάτω: Στην Κασσαβέτη ο Περίδρομος το εστιατόριο με τις παραδοσιακές «πειραγμένες» Ελληνικές γεύσεις μας περιμένει για το τσιμπούσι της Τσικνοπέμπτης με Αρνί, χοιρινό κοντοσούβλι και κοκορέτσι, στη σούβλα, παϊδάκια χοιρινά, αρνίσια και κοτόπουλου στη σχάρα συκωταριά τηγανιτή με λαδολέμονο και φυσικά πατάτες με αυγά.
Εν Κασαββέτη Περίδρομος
Κασαβέτη 9 Κηφισιά
Τηλέφωνο: 210 8087263



 Το ιστορικό εστιατόριο, «Βασίλαινας» που λειτουργεί στον Πειραιά αποτελεί ορόσημο για κάθε έξοδο για καλό φαγητό. Την Τσικνοπέμπτη μας περιμένει με κρεατολιχουδιές.
 Βασίλαινας
Αιτωλικού 72 και Βιτωλίων, Πειραιάς
Τηλέφωνο: 210 46 12 457






 Σαράντα χρόνια ψήστης έχει ψήσει………… Ο Τέλης στην Ευριπίδου, μας περιμένει με τις γνωστά κι αγαπημένα μας χοιρινά μπριζολάκια που φτιάχνει στα κάρβουνα, σαλάτα και τζατζίκι.
Τέλης
Ευριπίδου 86, Πλ. Κουμουνδούρου
 Τηλέφωνο: 210 3242775

  


    Με αφορμή την Τσικνοπέμπτη, όλοι όσοι αγαπούν την πλατεία Αυδή και το Μεταξουργείο, διοργανώνουν ένα πάρτυ με φαγητό - «τσικνιστό» - ποτό, μουσική, χαμόγελα και κέφι!Ο Μπλε Παπαγάλος θα σερβίρει μεζεδάκια και τσίπουρο, το Tamarind θα ψήνει στα κάρβουνα αυθεντικές ταϋλανδέζικες νοστιμιές, το Lostn Found θα τσικνίσει με καλαμάκια και οινόμελο , οι Σεϋχέλλες θα τσικνίσουν παραδοσιακά ψήνοντας αρνί και σερβίροντας τσίπουρο, ενώ το Αυγό του Κόκορα θα ψήνει κι αυτό τις δικές του παραδοσιακές λιχουδιές.Όλα αυτά από τις 17.30 έως τις 20.30 πάνω στην πλατεία ( γινόμαστε όλοι μια παρέα ) ενώ τις μουσικές επιλογές θα κάνει ο dj Γιάννης Σαρτζετάκης. Η...συνέχεια θα δοθεί στο εσωτερικό των καταστημάτων.


   Το πανηγύρι κρεάτων που στήνεται στα Βλάχικα στη λεωφόρο Βάρης με την cult, κουλτούρα της γλίτσας, του τσολιά, και τη μυρωδιά από τα αρνιά, τα γουρουνόπουλα, τα κεφαλάκια που ψήνονται στις σούβλες και στη σχάρα, είναι ίσως για κάποιους ο απόλυτος προορισμός για την Τσικνοπέμπτη.



Τσικνό – Έθνικ


    Ποιος είπε ότι οι λάτρεις του έθνικ, την Τσικνοπέμπτη δεν βγαίνουν;

Την Τσικνοπέμπτη, στο  Ιαπωνικό εστιατόριο της Κηφισιάς Oozora, αναλαμβάνει η robata (το γιαπωνέζικο grill ): κοτόπουλο yakitori με σος teriyaki, pork belly με καντονέζικη σάλτσα, αρνίσια spare ribs με κορεάτικα μπαχαρικά, καπνιστό rib eye –και όχι μόνο–, θα τα βρείτε και σε ένα ειδικό μενού κρεατο-degustation (€ 40 το άτομο ), και αυτόνομα. 
Oozora
Αγ. Τρύφωνος 15 Κηφισιά
Τηλέφωνο:  2108018515







  Το Ancho Mexican Grill, είναι ένα καινούργιο μεξικάνικο food spot στην περιοχή του Χαλανδρίου και μας προσκαλεί να ζήσουμε την καινούργια Mex-experience,  με Burritos, tacos, nachos, tortillas, quesadillas, chili con carne και αρκετά άλλα νόστιμα μεξικάνικα πιάτα και σνακς, τα οποία μαζί με τις δυνατές frozen margaritas σε κάνουν να θέλεις να αναφωνήσεις ένα ενθουσιώδες Viva Mexico
Ancho Mexican Grill
Γυφτοπούλου Γρηγορίου 9 & Κολοκοτρώνη, Χαλάνδρι
τηλ. 210 6801097



   Στο ινδικό «Βοllywood kitchen»  , στο Θησείο, είναι έτοιμοι να ικανοποιήσουν κάθε μας γευστική απαίτηση. Σε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον, μας περιμένουν να δοκιμάσουμε την Τσικνοπέμπτη, τα ινδικά μαγειρεμένα κρεατικά τους όπως κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι, είτε ψημένα στον παραδοσιακό ινδικό φούρνο tandoori, είτε μαγειρεμένα με παραδοσιακές ινδικές συνταγές.
Bollywood Kitchen
Ανδριανού και Θησείου 7 Θησείο
Τηλέφωνο: 21 1401 9197



Τσικνοπέμπτη Μέσα:


Μια νόστιμη συνταγή του Λευτέρη Λαζάρου, για εσάς που θα τσικνίσετε εντός σπιτιού με την οικογένεια και με φίλους:


Ψαρονέφρι γεμιστό με τυρί και καπνιστή πάπρικα
Από τον Λευτέρη Λαζάρου
Υλικά για 4 άτομα

4 μέτρια ψαρονέφρια
250γρ γραβιέρα
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα καπνιστή
150ml ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
Εκτέλεση

Στον πάγκο τις κουζίνας καθαρίζουμε με μαχαίρι τα ψαρονέφρια από ίνες και νεύρα και με το πίσω μέρος μιας κουτάλας η ένα μασατι τρυπάμε τα φιλέτα προσεκτικά να μην ανοίξουν. Ύστερα τα αλατοπιπερώνουμε καλά και τα πασπαλίζουμε μέσα με την πάπρικα. Κόβουμε το τυρί σε μικρά μπαστουνάκια και γεμίζουμε τα φιλέτα πιέζοντας τα τυριά χωρίς να σπάσουν, κλείνουμε τις άκρες με μια οδοντογλυφίδα, τα λαδώνουμε και ψήνουμε στην σχάρα γυρνώντας τα από όλες τις πλευρές .
Σερβίρουμε με πατάτες ψημένες στο αλουμινόχαρτο.

Tip: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι τυρί θέλουμε απλά να είναι σκληρό.
 Φυσικά μπορείτε να προμηθευτείτε παϊδάκια, αρνί, χοιρινό, λουκάνικα, από ένα καλό κρεοπωλείο, και να πάρουν φωτιά οι σχάρες σας.


  Της Τσικνοπέμπτης οι σχαράτες κουβέντες, είναι νόστιμες. Σας ευχόμαστε ότι κι αν κάνετε να περάσετε καλά και φυσικά να έχετε καλή όρεξη! Και του χρόνου.

Το συγκεκριμένο άρθρο , δημοσιεύτηκε, και στο THAT'S LIFE