Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

« Γλυκά σαν Χριστουγεννιάτικα παραμύθια»



Γράφει η Ειρήνη Πιτσόλη


Το δωδεκαήμερο των γιορτών που ξεκινάει από τις 24 Δεκέμβρη και τελειώνει στις 7 Ιανουαρίου – την ημέρα του Άη Γιαννιού , η Ελληνική παράδοση, θέλει το σπίτι να πλημμυρίζει από τα αρώματα της γιορτής. Η Ελλάδα την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών γίνεται ο παράδεισος, των γλυκατζήδων. Πρωταγωνιστές είναι το μελομακάρονο και ο κουραμπιές, για την όλη την εορταστική περίοδο, ακολουθούν οι δίπλες, οι μπακλαβάδες ή μπακλαβαδάκια, οι λουκουμάδες, το χριστόψωμο. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όλα σχεδόν τα Ελληνικά σπίτια, υποδέχονται το νέο έτος, κόβοντας την παραδοσιακή βασιλόπιτα. Κατά τόπους τα έθιμα ποικίλουν και συναντάμε, κι άλλα γλυκά όπως η συκότουρτα (παραλλαγή του Χριστόψωμου ) που φτιάχνουν στην Μακεδονία, Ζακυνθινή κουλούρα, ( κέικ με 15 υλικά) τα πλατσέδα , (παραλαγή του μπακλαβά) που φτιάχνουν στην Μυτιλήνη, τα σαρίκια που φτιάχνονται στην Κρήτη, τα αυγοκαλάμαρα που φτιάχνονται στη Σίφνο, (παραλλαγή της δίπλας).

Πούθε όμως κρατάει η σκούφια των πρωταγωνιστών των Χριστουγέννων; Ποια είναι η ιστορία τους;
 



Μελομακάρονο:



Οι ετυμολογικές ρίζες του γλυκού που το όνομα του μας φέρνει στο νου τα μακαρόνια, είναι πολύ βαθιές. Φτάνουν μέχρι την αρχαία Ελλάδα. Σαν γλύκισμα του δωδεκαημέρου καθιερώθηκε από τους μικρασιάτες Έλληνες με το όνομα«φοινίκια». Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» (επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό). Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.
Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο . Τα μικρασιατικά φοινίκια, παρασκευάζονται με αλεύρι, ζάχαρη, πορτοκάλι, αγνό ελαιόλαδο, καρύδια , μυρωδικά (κανέλα , γαρύφαλλο ) και φυσικά καλής ποιότητας μέλι. Σε αρκετά μέρη της Ελλάδας θεωρούν τα μελομακάρονα , ως το γλύκισμα που φέρνει καλή τύχη τη νέα χρονιά στα σπίτια. 



Κουραμπιές:



Το όνομα της γλυκιάς χιονάτης μπαλίτσας που μοσχοβολάει φρέσκο βούτυρο και ανθόνερο, έχει τις ρίζες του , στην αζέρικη λέξη Qurabiya που συναντάμε ως Kurabiye, στα τούρκικα και φυσικά κουραμπιές στα ελληνικά, που στην κυριολεξία σημαίνει Kuru = ξηρό, ψημένο δύο φορές biye = μπισκότο. Σαν χριστουγεννιάτικο έθιμο, ο κουραμπιές είναι πολλά χρόνια μαζί μας -περισσότερα από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, και περισσότερα από τα μελομακάρονα. Παρότι η λέξη μελομακάρονα έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, σαν γλυκό το μελομακάρονο ή Φοινίκι, καθιερώθηκε από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας. Αναφορά για κουραμπιέδες βρίσκουμε στα Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Παπαδιαμάντη, αλλά και στο διήγημα του Εμμ. Ροΐδη «Η ιστορία μιας γάτας» (1893). Διαφημίσεις για κουραμπιέδες, βρίσκουμε σε εφημερίδες των αρχών του 20ου αιώνα. Από αυτά προκύπτει ότι το χριστουγεννιάτικο «ψημένο δύο φορές –όπως λέει και το όνομα του – μπισκότο, είναι μαζί μας ως παράδοση και ως γεύση, πάρα πολλά χρόνια. 






Δίπλες



Οι μελένιες , τραγανές, δίπλες , κατάγονται από την Πελοπόννησο. Είναι ένα Ελληνικό γλυκό όπου το κύριο συστατικό του είναι λεπτή ζύμη. Η Καλαμάτα και η Μάνη, έχουν μακρά παράδοση στις δίπλες. Η ζύμη διπλώνεται σε διάφορα σχήματα, τηγανίζεται σε καυτό λάδι και στο τέλος εμποτίζεται με σιρόπι. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται μέλι αντί για σιρόπι και οι δίπλες αρωματίζονται με κανέλα και προστίθεται ψιλοκομμένο καρύδι. Οι δίπλες μπορεί να έχουν διάφορα σχήματα, αλλά τα πιο κοινά είναι σπιράλ, φιόγκοι και λουλούδια. Η παράδοση θέλει τις δίπλες, να είναι το γλυκό που σερβίρεται συνήθως σε γάμους αλλά σιγά –σιγά εξαπλώθηκαν ως έθιμο και έγιναν και το Ελληνικό γλυκό της πρωτοχρονιάς. Στη Σίφνο, στην Άνδρο, στην Κρήτη, αλλά και σε άλλα νησιά οι δίπλες είναι γνωστές ως «Αυγοκαλάμαρα». 




Βασιλόπιτα:





Η πρωταγωνίστρια της πρωτοχρονιάς , έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στην Ελληνική παράδοση. Η ιστορία της ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα, όπου οι πρόγονοι μας, έκαναν προσφορές μελίπηκτων και άρτου στους θεούς, για καλή χρονιά και καλή σοδιά. Γλυκές βασιλόπιτες συνήθιζαν κυρίως στα αστικά κέντρα, αλλά και σε αρκετές αγροτικές περιοχές της πατρίδας μας. Τα υλικά ήταν περίπου τα ίδια. Ποίκιλε μόνο, από τόπο σε τόπο και από οικογένεια σε οικογένεια, ο τρόπος διακόσμησής της, «τα γράμματα» όπως έλεγαν. Στολίδια δηλαδή από ζυμάρι, που το καθένα αντιστοιχούσε σε μια ευχή, έναν πόθο ή μια λαχτάρα. Η παραδοσιακή Μικρασιάτικη βασιλόπιτα ήταν πολύ εντυπωσιακή σε εμφάνιση και γεύση. Έμοιαζε με ένα μεγάλο τραγανό πεντανόστιμο μπισκότο στολισμένο με δικέφαλο αετό στη μέση, ενδόμυχο ίσως πόθο και ευχή για εθνική νεκρανάσταση και ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η Κωνσταντινουπολίτικη πάλι βασιλόπιτα ήταν γλυκιά, φουσκωτή, αρωματισμένη με χίλια δυο μπαχαρικά και έφερε στο μέσον μεγάλο Β, το αρχικό του Άι-Βασίλη, ή το αρχικό του ονόματος του νοικοκύρη, ενώ γύρω χαραγμένα ξόμπλια με το ψαλίδι, παρέπεμπαν σε πουλιά με ανοιγμένα φτερά. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, συνηθίζεται και η αλμυρή βασιλόπιτα, με κρέας. Στη Σιάτιστα η παράδοση θέλει δύο πίτες μια αλμυρή και μια γλυκιά. Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση , η βασιλόπιτα είναι το γεμισμένο με χρυσό, ψωμάκι που μοίρασε ο μέγας Βασίλειος στους κατοίκους της Καισαρείας, 1500 χρόνια πριν, επιθυμώντας να μοιράσει δίκαια σε όλους τα πλούτη της πόλης, ύστερα από την διάσωση της από τον όσιο Μερκούριο και τους αγγέλους του. 















Που θα βρείτε τα καλύτερα γλυκά για την εορταστική περίοδο;




Φούρνος του Αλάφη:


Τριάντα χρόνια εμπειρίας στην αρτοποιία και αγνά, ποιοτικά και αυστηρά επιλεγμένα υλικά, (έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αγνό, καθαρό φρέσκο βούτυρο γάλακτος, αλεύρι από τους καλύτερους μύλους στην Ελλάδα, ελληνικό μέλι ανθέων και πεύκου, ξύσμα από πορτοκάλια, αμύγδαλα, φρεσκοστυμένο χυμό πορτοκαλιού, κανέλλα, γαρύφαλλο) «ζυμώνονται» στο φούρνο του Αλάφη, για να μας δώσουν τα εξαιρετικά μελομακάρονα με που με την παραδοσιακή συνταγή τους και τα αγνά υλικά τους απέκτησαν φανατικούς φίλους και κουραμπιέδες που το αγνό πρόβειο –γίδινο βούτυρο γάλακτος, και τα φρεσκοκαβουρντισμένα αμύγδαλα από παραγωγούς της περιοχής τους δίνουν εξαιρετικό άρωμα, και φίνα γεύση.

Στον Αλάφη, θα βρείτε βασιλόπιτα, που φτιάχνεται με παραδοσιακή συνταγή και αγνά υλικά σε τρεις τύπους: Με επικάλυψη κουβερτούρα, με επικάλυψη λευκό γλάσο και με επικάλυψη άχνης ζάχαρης. Επίσης την τσουρέκι που φτιάχνεται με φρέσκο βούτυρο πρόβειο γίδινο γνήσια μαστίχα Χίου, μαχλέπι γεμιστό με υγρή κουβερτούρα.

Info: Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΟΥ ΑΛΑΦΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Λυκαίου 39, Γκύζη, Γκύζη (Αθήνα)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210 6466326


Χαλβαδοποιεία Μαραθώνος


O Νικόλαος Ευθυμίου Χατζηγαβριήλ ζύμωνε χαλβά στην Μάκρη της Μικράς Ασίας. Έναν αιώνα μετά τα δισέγγονά του Τάσος και Ευθύμιος Χατζηγαβριήλ συνεχίζουν με το μεράκι του προπάππου την παράδοση. Στη χαλβαδοποιεία Μαραθώνος στην Ν. Μάκρη, εκτός από εξαιρετικό χαλβά σε πολλές γεύσεις, θα βρείτε μελομακάρονα, κουραμπιέδες, φτιαγμένα με αγνά υλικά από παραγωγούς της περιοχής και παραδοσιακή οικογενειακή συνταγή. Επίσης θα βρείτε εξαιρετικές δίπλες.

Info: ΧΑΛΒΑΔΟΠΟΙΕΙΑ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ- ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΑΤΖΗΓΑΒΡΙΗΛ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 164, Νέα Μάκρη (Ανατολική Αττική)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22940 90273




Au Delicieux – Menoo all about taste:


Με αποκλειστικές και αξεπέραστες συνταγές, που έχουν καθιερώσει οι προτιμήσεις των πελατών του, το Au Delicieux εξυπηρετεί ιδιαίτερα απαιτητικούς ουρανίσκους. Στο au delicieux θα βρείτε εξαιρετική βασιλόπιτα με καρύδι και αμύγδαλο και επικάλυψη άχνης ζάχαρης, καθώς και παραδοσιακά μελομακάρονα και κουραμπιέδες φτιαγμένα με πρώτης ποιότητας υλικά και με παραδοσιακή συνταγή, σε μικρό μέγεθος μπουκίτσας για να μην σας βαραίνουν. Τα εξαιρετικά γλυκά του Au delicieux θα τα βρείτε και στο Menoo all about taste στην Κηφισιά, όπου εκτός από τα υπέροχα γλυκά θα βρείτε και μια τεράστια ποικιλία gourmet προϊόντων, από κάθε γωνιά του κόσμου. Γευστικές εκπλήξεις που περιλαμβάνουν γνωστές αλλά και σπάνιες ετικέτες εκλεκτών κρασιών και ποτών, τμήμα prêt-à-manger ότι πρέπει για το γιορτινό τραπέζι.

Info: Au Delicieux – Menoo all about taste

Διεύθυνση: Golden Hall Μαρούσι Ισόγειο / Κηφησίας 310 Κηφησιά

Τηλέφωνο: 210-6845065 / 210 620 8797



Yiam


Η Αύρα Πανουσοπούλου, έκανε το μεράκι και την αγάπη της για την μαγειρική δουλειά. Στο εργαστήρι της στην Αγιά Λάρισας, συλλέγει τα πολύτιμα δώρα της Ελληνικής φύσης και με σύμμαχο τη φαντασία, την τέχνη και τις γνώσεις της τα μετουσιώνει σε εξαιρετικές γεύσεις. Η βασιλόπιτα της «Γιαμ» μοσχοβολάει κακουλέ, μαχλέπι, βούτυρο, μαστίχα. Μπορείτε να την παραγγείλετε στη Γιαμ , ή να τη βρείτε στο Μανδραγόρα στον Πειραιά, Τα κουραμπιεδάκια της Γιάμ είναι σκέτος πειρασμός. Μοσχοβολάνε φρέσκο βούτυρο και ανθόνερο. Θα τα βρείτε στη Yiam και στο P-BOX στην Κηφησιά

Info: Yiam

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Καρβουνιάρη 6 – Αγιά Λάρισα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 24940 22225


Οι λιχουδιές της Αθηνάς


Ο Νίκος και η μητέρα του, η Αθηνά Κανελλοπούλου, συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση. Στο φούρνο τους τρία πράγματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα: Η ποιότητα των υλικών, η κατά γράμμα εκτέλεση των παραδοσιακών συνταγών της μαμάς και της γιαγιάς, και η προσεχτική συσκευασία ώστε το προϊόν που γευόμαστε να είναι εφάμιλλο και καλύτερο του σπιτικού, η γεύση του να μας συναρπάζει και η ποιότητα του να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Στο φούρνο της Αθηνάς, θα βρείτε εξαιρετικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες, παραδοσιακή πολίτικη βασιλόπιτα, παραδοσιακά ισλί αλλά και πολλά νόστιμα κουλουράκια

Info: Οι λιχουδιές της Αθηνάς

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Βόλου 11, Νίκαια, Πειραιάς

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210 4924883





Καλές και γλυκές γιορτές!


Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Λάδι Βιώσας - Live



 Το “Λάδι Βιώσας” _high premium extra virgin olive παράγεται από ελαιώνες στην περιοχή του Κεφαλόβρυσου Μεσσηνίας.

 Mε καθετοποιημένες παραγωγικές διαδικασίες και οριζόντια ιεραρχία προβάλει την Τέχνη ως κινητήριο δύναμη ακόμα και στην παραγωγή τροφίμων.Τυποποιείται σε αριθμημένες φιάλες (μία-μία) οι οποίες φέρουν και την υπογραφή του μεγάλου Μεσσήνιου χαράκτη-ζωγράφου Τάκη Κατσουλίδη (η γραμματοσειρά είναι δικής του δημιουργίας)

 Στοχεύει να προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό όχι μόνο ένα προϊόν υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, αλλά ένα προϊόν που εκπροσωπεί μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής.

 Στα πλαίσια της φετινής (2013-2014) ελαιοσυγκομιδής, το Λάδι Βιώσας _high premium extra virgin olive oil επιβεβαιώνει πρωτοποριακά την καθετοποιημένη διαδικασία παραγωγής του!
Με σύμμαχο την τεχνολογία το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου* θα εκπέμπει ζωντανά τη διαδικασία ελαιοσυγκομιδής κατευθείαν από χωράφια της ορεινής Μεσσηνίας. Ο ενδιαφερόμενος συνδεδεμένος στον ιστοχώρο του Λάδι Βιώσας (www.ladibiosas.com) και στην σελίδα "Live Streaming" θα μπορεί να παρακολουθήσει απευθείας την ελαιοσυγκομιδή. Όποιος πλοηγείται στην σελίδα πέραν των ωρών δραστηριότητας, θα έχει τη δυνατότητα αναπαραγωγής προηγούμενων βίντεο της ημέρας. Πρόσβαση θα έχει ο καθένας και φιλόδοξος σκοπός/στόχος της δράσης αυτής είναι η προβολή της ελαιοσυγκομιδής χωρίς εξωραϊσμό και lifestyle αισθητική. Ελπίζουμε με τον ανεπιτήδευτο χαρακτήρα του ντοκιμαντέρ να μεταδοθεί, μέχρι και στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη, μια αληθινή στιγμή από τη διαδικασία παραγωγής ενός προϊόντος διατροφής.

 Είστε έτοιμοι λοιπόν; Κάντε κλικ στη σελίδα : http://ladibiosas.com/?page_id=2200 και "ζήστε" τη διαδικασία ελαιοσυγκομιδής, κατευθείαν από χωράφια της ορεινής Μεσσηνίας





Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Οι γεύσεις ξανάρχονται

    Οι γεύσεις φορούν τα "Χριστουγεννιάτικα" τους και ξανάρχονται. Το πιο ενδιαφέρον φεστιβάλ γαστρονομίας έρχεται πάλι στην πόλη: "Ελλάδα γιορτή γεύσεις Χριστούγεννα 2013. 29/11 με 1/12 στο Helexpo.
  Είστε έτοιμοι να μπούμε στο mood της γιορτής με τον πιο νόστιμο τρόπο;

150 Έλληνες παραγωγοί από όλη την Ελλάδα

Στο Φεστιβάλ «ΕΛΛΑΔΑ-ΓΙΟΡΤΗ-ΓΕΥΣΕΙΣ- ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2013» θα συμμετέχουν 150 από τα πιο γνωστά ονόματα του ανερχόμενου κύματος των μικρών Ελλήνων Παραγωγών που έχουν επιλεγεί για την ποιότητα των προϊόντων τους από την γευσιγνωστική ομάδα του «Αθηνοράματος» και του www.athinoramaumami.gr ,η οποία θεωρείται ως η πιο έμπειρη και καταξιωμένη στην Ελλάδα. Γλυκίσματα, τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα, ζυμαρικά, ελιές και ελαιόλαδο, αβγοτάραχο, σάλτσες και ντιπ, μανιτάρια και λαχανικά, μπίρες μικροζυθοποιίας, ποτά και κρασιά, αρτοποιήματα, ξίδια και βότανα, ξηροί καρποί, καφέδες, αλάτια, μπαχαρικά και μαρμελάδες, ολόκληρος ο κόσμος των ατόφιων, γνήσιων γεύσεων από άκρη σε άκρη της επικράτειας θα ξεδιπλωθεί στο Φεστιβάλ Μικρών Ποιοτικών Ελλήνων Παραγωγών που διοργανώνεται στο Helexpo Palace (29/11 με 1/12) στην Αθήνα. Ανάμεσα τους: Αλλαντικά Sarry, Provile taste and flavour, Simply Greek, Amvrosia Gourmet, Troufa plus, Αυγοτάραχο Τρικαλινός,Volcan Beer, Ανώσκελη Ελαιόλαδο, Γαλακτοκομική Λέσβου, Δελατόλα Ιωσηφίνα - «Το ντουλάπι της γιαγιάς», Ναουμίδης - όλα πιπεριά, Οικογένεια Μπέκα βουβαλινά προϊόντα, Οικολογική αγορά, Παπαδημητρίου μήλα Δομοκού, Τσιλιλής, Λουκάνικα Μουτεβέλης, Χιώτικο κελάρι, Τυροκομικά Κακναβάτου, Τυροκομείο Πάνας, Τυροκομείο Ίου, Τσιανάβας αλλαντοποιεία Καρδίτσας, και πολλοί άλλοι περισσότερα εδώ: http://www.elladagiortigefseis.gr/festival2/ekthetes.aspx


Μαθήματα Μαγειρικής

Δώδεκα δημοφιλείς και βραβευμένοι σεφ μοιράζονται μαζί μας, τα μυστικά τους και μας μαθαίνει να μαγειρεύουμε τα εξαιρετικά τους πιάτα, για να εντυπωσιάσουμε στα γιορτινά μας μαγειρέματα. Χριστόφορος Πρέσκιας, Λευτέρης Λαζάρου, Δημήτρης Σκαρμούτσος και Χρόνης Δαμάλας, Γιάννης Λουκάκος, Ολιβιέ Καμπανιά, Έκτωρ Μποτρίνι, Ηλίας Σκούλας, Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος, Διονύσης Αλερτάς περισσότερα εδώ: http://www.elladagiortigefseis.gr/festival2/mathimata-mageirikis.aspx

Μαέστρος της παράδοσης

Σε ζεστό, παρεΐστικο κλίμα θα μάθουμε να φτιάχνουμε όλοι μαζί γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες και όμορφες σπεσιαλιτέ που είναι συνυφασμένες με τις παραδοσιακές μας γεύσεις. Ξεναγοί μας καταξιωμένοι δημιουργοί, σεφ, αρχιμάστορες και συγγραφείς μαγειρικών βιβλίων. Πάρτε μέρος για να μάθετε από τους ειδικούς πώς να φτιάχνετε ασυνήθιστα Χριστουγεννιάτικα γλυκά και εδέσματα, να ζυμώνετε χριστόψωμο, να πήζετε το δικό σας τυρί και να το αρωματίζετε,να ψήνετε ασυνήθιστες γιορτινές πίτες και πολλά άλλα. Περισσότερα εδώ: http://www.elladagiortigefseis.gr/festival2/maestros-paradosis.aspx

Εργαστήρια γεύσης

Ήρθε η ώρα να χαρούμε την γνώση και την απόλαυση, με ξεναγούς ονομαστούς γευσιγνώστες. Μια σειρά από πρωτότυπες γευσιγνωσίες, ένα αλλοιώτικο γευστικό αυτό «σχολείο» με ασυνήθιστες γαστρονομικές εμπειρίες. «Διδάσκουν» καταξιωμένοι γευσιγνώστες όπως οι Ηλίας Μαμαλάκης, Κωνσταντίνος Λαζαράκης, Γιώργος Λούκας, Δημήτρης Αντωνόπουλος, Θάλεια Τσιχλάκη, Αργύρης Τσακίρης, Μαρία Κατσούλη, Σωτήρης Γεωργίου, και ο mixologist Άρης Χατζηαντωνίου.

Φαγητό και ποτό στο Φεστιβάλ
Πως γέμιζε τη γαλοπούλα ο πατέρας του Λευτέρη Λαζάρου; Τι έτρωγε ο Γιάννης Λουκάκος με τους φίλους του στις μαζώξεις μετά τα Χριστουγεννιάτικα τσιμπούσια; πως έφτιαχνε την πορκέτα κουνελιού η νονά του Έκτωρα Μποτρίνι; Τι μαγείρευε τις γιορτές η μητέρα του Δημήτρη Σκαρμούτσου; Αυτά και άλλα πολλά θα μάθουμε στο εστιατόριο του Φεστιβάλ σε γευστικά χαπένινγκ, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ταυτόχρονα, νοστιμότατα γλυκά από το ζαχαροπλαστείο Κωνσταντινίδη, κοκτέηλ από τον Άρη Χατζηαντωνίου, κρασί και μπύρες από τις ανερχόμενες δυνάμεις της Ελληνικής μικροζυθοποιίας γιατί Χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ γεύσης χωρίς καλό φαγητό, γλυκό και κρασί, δεν γίνεται περισσότερα εδώ: http://www.elladagiortigefseis.gr/festival2/fagito-poto-sto-festival.aspx

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Παρασκευή 29/11: 4-9 μ.μ.
Σάββατο 30/11: 10 π.μ.-9 μ.μ.
Κυριακή 1/12: 10 π.μ.-9 μ.μ

Εισιτήρια
Γενική είσοδος: € 6
Εισιτήριο διαρκείας για όλο το 3ήμερο: € 10
Μέλη «α» club: Ένα εισιτήριο για 2 άτομα
Παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν

Περισσότερα για τους επισκέπτες εδώ: http://www.elladagiortigefseis.gr/festival2/episkeptes.aspx

Κλείστε θέσεις στις εκδηλώσεις, προμηθευτείτε τα εισιτήρια σας και ετοιμαστείτε  να περάσετε τα πιο νόστιμα Χριστούγεννα της ζωής σας,  και να ζήσετε την πιο ενδιαφέρουσα γιορτινή γαστρονομική εμπειρία! Μην  το χάσετε!

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Κυριακή που αλλού; Στο Μenoo





     Η Κυριακή είναι μια μέρα χαλάρωσης, ιδανική ευκαιρία για να απολαύσεις όμορφες στιγμές με την οικογένεια αλλά και με φίλους και να φορτίσεις τις μπαταρίες σου για την εβδομάδα που ακολουθεί.  Από δω και πέρα η Κυριακή αποκτά άλλη γεύση και άλλο. άρωμα.




  Η πρόταση έρχεται από το Μenoo. Mας προσφέρει ένα brunch που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Δεν είναι πρωινό δεν είναι μεσημεριανό. Είναι κάτι πολύ παραπάνω και από τα δύο.



  Ξεφυλλίστε τις Κυριακάτικες εφημερίδες σας απολαμβάνοντας έναν δυνατό αρωματικό καφέ ή ένα βιολογικό τσάι ginger Lemon.Απολαύστε με την οικογένειά σας καi τους φίλους σας ζεστά κρουασάν, φρεσκοψημένο ψωμί, χειροποίητες μαρμελάδες και κρητικό θυμαρίσιο μέλι σε ένα τραπέζι πρωινού που θα σας κάνει να αισθανθείτε "σαν το σπίτι σας".. Γευτείτε βιολογικά αυγά επιλέγοντας καγιανά, μάτια, ομελέτα, scrambled ή Benedict και συνοδεύσετε τα με ένα φρεσκοστυμμένο βιολογικό χυμό.
Δοκιμάστε ιδιαίτερα αλλαντικά και Ελληνικά τυριά και χαρίστε στον εαυτό σας την εμπειρία ενός ποτηριού Prosecco που θα σας προσφέρουν με χαρά οι διακριτικά ευγενείς άνθρωποι του Μenoo.




 Στο menoo υιοθετούν δυναμικά στα πιάτα τους την κυριαρχία της σπιτικής κουζίνας,
με φροντίδα και ποιοτικά υλικά και μας καλούν να να απολαύσουμε ένα μοναδικό κυριακά-
τικο brunch.



  Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση, είναι ότι φεύγοντας μπορούμε να πάρουμε μαζί μας εξαιρετικές λιχουδιές για το σπίτι καθώς στα ράφια του Menoo, θα βρούμε πολλά και πολύ ποιοτικά προϊόντα Ελλήνων και όχι μόνο παραγωγών.

    Η Κυριακή απέκτησε χρώμα και γεύση. Εμείς; θα μείνουμε σπίτι;






Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ο πόλεμος των ζυμαρικών






  Τραχανάς ή χυλοπίτες; Ρυζάκι ή κοφτό μακαρονάκι; Νιόκος ή αρτούδια; Παρότι λόγω της παράδοσης που θέλει τον Μάρκο Πόλο τον πρώτο που δοκίμασε ζυμαρικά στα ταξίδια του στην Κίνα, και επιστρέφοντας στην πατρίδα του, τα έφερε εκεί τα μακαρόνια και γενικότερα τα ζυμαρικά πολιτογραφήθηκαν ως Ιταλικά, στην Ελλάδα, έχουμε μακρά παράδοση στα ζυμαρικά που ξεκινάει από την αρχαιότητα.


Με όνομα νόστιμο σαν ιστορία......... 
Στην Ελληνική Μυθολογία αναφέρεται ότι ο Ήφαιστος, ο θεός της φωτιάς, είχε κατασκευάσει ένα εργαλείο για να φτιάχνει κορδόνια από ζύμη (τα πρώτα μακαρόνια).

Το όνομα των μακαρονιών, πιθανόν να προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη ‘μακαρία’. Αυτή ήταν η προσφορά που οι Αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να τοποθετούν στους τάφους των νεκρών και αποτελείτο από λάδι, κρασί και αποξηραμένα προϊόντα από αλεύρι.

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ένα πρωτόγονο είδος ζυμαρικού σαν τηγανητό κουρκούτι, το λεγόμενο "λαγάνον", το οποίο δεν θα μπορούσε να είναι το έτυμο απ' όπου προήλθαν τα ιταλικά λαζάνια. ή ο πρόγονος αυτού του ζυμαρικού. 

Παράδοση......... 
Από τα κελάρια των Ελληνικών νοικοκυριών δεν έλειπαν ποτέ τα ζυμαρικά καθώς μπορούσαν να είναι η βάση πολύ νόστιμων πιάτων για την οικογένεια που παρασκευάζονταν εύκολα και γρήγορα.
  Τα περισσότερα ελληνικά ζυμαρικά παρασκευάζονταν και ξηραίνονταν στα τέλη του καλοκαιριού. Τα παραδοσιακά φαγητά με ελληνικά ζυμαρικά είναι από τα πιο νόστιμα φαγητά που έχουμε. Στη Λήμνο, για παράδειγμα, ένα αρκετά παράξενο φαγητό είναι το ψευτοπέτεινο, φτιαγμένο με μελιτζάνες και φλομάρια, ένα ντόπιο ζυμαρικό. Μάλιστα, κάποια από τα καλύτερα φαγητά με ζυμαρικά προέρχονται από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σε μερικά δε από αυτά, χρησιμοποιούνται χυλοπίτες με το σαρακοστιανό ταχίνι.

Η Ελληνική φαντασία στο πιάτο
   Η Ελληνική φαντασία και δημιουργικότητα βρίσκει έκφραση στα πιάτα με ζυμαρικά, καθώς είναι δεκάδες οι ποικιλίες και χιλιάδες οι τρόποι μαγειρέματος. Στην Ελλάδα τα ζυμαρικά μαγειρεύονται με κρέας, με τυρί, με όσπρια, με λαχανικά, μέσα σε πίτες, Μάλιστα μια από τις πιο συναρπαστικές γαστρονομικές παραδόσεις στην Ελλάδα, είναι αυτή της παρασκευής γλυκισμάτων με ζυμαρικά. Ένα τέτοιο γλύκισμα είναι η πιγουλόπιτα από τη Ρούμελη, η οποία είναι ένα είδος αραιής πουτίγκας που φτιάχνεται με φιδέ. Επίσης ένα πραγματικά ασυνήθιστο γλυκό έδεσμα με ζυμαρικά, είναι ένα σαρακοστιανό γλυκό που συναντάται στη Ρόδο. Πρόκειται για ζυμαρικά που βράζονται με γλυκό ταχίνι και σερβίρονται γαρνιρισμένα με καννέλα.




Συνοπτικός κατάλογος Ελληνικών ζυμαρικών:

Πέρα από τα μακαρόνια, σε διάφορες μορφές, το ρύζι, και τα "κλασσικά ζυμαρικά" στην Ελλάδα, έχουμε πολύ μεγάλη ποικιλία σε τοπικά πεντανόστιμα ζυμαρικά.

Τραχανάς: Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο.Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός, Παράγεται στη Θεσσαλία, στην Μακεδονία την Θράκη αλλά και άλλα μέρη της Ελλάδας.



• Αφτούδια – από τη Χίο. Πρόκειται για μια απλή ζύμη από αλεύρι και νερό στην οποία δίνουν το σχήμα των "αφτιών" από τα οποία προκύπτει και το όνομα.

• Αβγόχυλος – κατά βάση έχει το ίδιο σχήμα με τα χύλοφτα, που αναφέρονται παρακάτω, με τη διαφορά ότι περιέχει αβγά. Πρόκειται για τοπική σπεσιαλιτέ της Κρήτης.

• Εβρίστη – αυτά τα ζυμαρικά αποτελούν επίσης σπεσιαλιτέ των ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας και θυμίζουν πολύ στεγνές ταλιατέλες (χωρίς αβγό).

• Φλομάρια – είναι οι παραδοσιακές χυλόπιτες της Λήμνου, που φτιάχνονται από το ντόπιο σκληρό σιτάρι του νησιού, από το οποίο βγαίνει ένα κιτρινωπό κολλώδες αλεύρι. Τα φλομάρια φτιάχνονται σε δύο σχήματα. Είτε σε πολύ λεπτό σχήμα που θυμίζει σπάγκο είτε επίπεδα και στενά, όπως περίπου τα ιταλικά λινγκουίνι. Αφήνονται να στεγνώσουν και φυλάσσονται μέσα σε βαμβακερές υφασμάτινες σακούλες, όπως και τα περισσότερα σπιτικά ζυμαρικά στην Ελλάδα.

• Γογκίδες – είναι ένα είδος ζυμαρικού σε σχήμα σπείρας που θυμίζει μικρό κοχύλι, και είναι γνωστό στην Σπάρτη και τη Λακωνία στη νότια Πελοπόννησο.

• Χύλοφτα – ένα λεπτό και κοντό είδος ζυμαρικού που μοιάζει με το λινγκουίνι και αποτελεί σπεσιαλιτέ της Κρήτης.

• Χυλόπιτες – αυτές μπορούν να είναι μακριές και λεπτές ή να θυμίζουν το ιταλικό φετουτσίνι• μπορούν ακόμα να έχουν το σχήμα μικρών τετραγώνων.

• Κουσκούς – πρόκειται για ένα ζυμαρικό με αβγά και γάλα και το οποίο γίνεται από σιμιγδάλι ή από πλιγούρι στα οποία προστίθεται λίγο σιτάλευρο. Είναι σπεσιαλιτέ της Θράκης στην βορειοανατολική Ελλάδα και αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τοπικά, ελληνικά ζυμαρικά. Φτιάχνεται στα τέλη του καλοκαιριού, όπως και ο τραχανάς. Μέσα σε μία μεγάλη λεκάνη αναμειγνύονται αβγά, γάλα και λίγο αλάτι. Μέσα στο υγρό μίγμα προστίθεται πλιγούρι ή σιμιγδάλι (το πρώτο αφήνεται για λίγο μέσα στο υγρό για να μαλακώσει). Στη συνέχεια προστίθεται το σιτάλευρο μέχρι να σχηματιστεί μια πυκνή μάζα. Κατόπιν, τη πλάθουν με τις παλάμες για να πάρει το χαρακτηριστικό σχήμα των σφαιριδίων. Τα σφαιρίδια αυτά απλώνονται πάνω σε βαμβακερό ύφασμα για να στεγνώσουν και τα γυρνάνε συνεχώς για αρκετές μέρες ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Όταν πλέον στεγνώσουν και σκληρύνουν, αποθηκεύονται μέσα σε βαμβακερές σακούλες. Το κουσκούς μαγειρεύεται όπως τα ζυμαρικά συνοδεύοντας το κοτόπουλο ή κάποιο άλλο κρέας που μαγειρεύεται με πλούσιες μυρωδάτες σάλτσες. Μερικές φορές προστίθεται σε σούπες ή φαγητά της κατσαρόλας για να δέσει το μείγμα, γιατί, όπως και ο τραχανάς, ο στεγνός γαλακτώδης πυρήνας του σπάει χαρίζοντας μια κρεμώδη υφή στα φαγητά που προστίθεται. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις αντικαθιστά το ρύζι, όπως στην συνταγή που αναφέρεται παρακάτω.

• Μαγκίρι – πρόκειται για παραδοσιακό είδος κρητικού ζυμαρικού που έχει το σχήμα τετραγώνων και γίνεται χωρίς αβγά. Όταν προστίθενται αβγά του δίνουν το σχήμα πολύ λεπτών σπάγκων.

• Νιόκος – δεν έχει καμία σχέση με τα ιταλικά ζυμαρικά που φτιάχνονται με βάση την πατάτα και ονομάζονται νιόκι (τα ονόματα μοιάζουν) αλλά πρόκειται για σπεσιαλιτέ των νησιών του Ιονίου, των οποίων η κουζίνα έχει δεχτεί την επίδραση της μακρόχρονης βενετικής παρουσίας από τον 15ο μέχρι τον 18ο αιώνα. Ο νιόκος του Ιονίου είναι στην πραγματικότητα απλώς ένα είδος όρζο – ζυμαρικό σε σχήμα ρυζιού. Απαντάται και με το όνομα μπιρμπιλόνι.

• Πίτουρα – το όνομα πίτουρα δίνεται σε δύο σχετικά διαφορετικά είδη ζύμης από τη Μακεδονία και την Ήπειρο. Η πρώτη αποτελεί ένα είδος ζυμαρικού με αβγά, με άμορφο σχήμα και ελαφρώς ξινό στη γεύση εξαιτίας του πρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιείται κατά παράδοση αντί του αγελαδίσιου. Η δεύτερη αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα είδος προψημένου φύλλου.

• Σχιουφιχτά – κρητικό είδος ζυμαρικού, που φτιάχνεται από αλεύρι, νερό και μικρή ποσότητα ελαιολάδου. Έχει μικρό σπειροειδές σχήμα.

• Σιρόν – πρόκειται για ένα χοντρό κυλινδρικό ζυμαρικό σε σχήμα σπείρας που δεν στεγνώνει στον ήλιο αλλά ψήνεται. Το σιρόν αποτελεί σπεσιαλιτέ των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας σε μαγαζιά με τοπικές σπεσιαλιτέ στην Αθήνα. Για να χρησιμοποιηθεί πρέπει πρώτα να μουσκευτεί. Εν συνεχεία μαγειρεύεται με καυτό βούτυρο και τυρί.

• Στριφτάδες – έτσι ονομάζεται ένα είδος μικρών σπιτικών ζυμαρικών της Πελοποννήσου.

• Τουτουμάκια – είναι η πελοποννησιακή ονομασία για τις χυλόπιτες.

• Τριφτούδια ή τριφτιλίδια – μία ακόμη τοπική παραλλαγή ζυμαρικών από την Κρήτη στα οποία δίνεται το σχήμα μικρών σπόρων ρυζιού.

• Βαλάνες – προέρχονται κι αυτές από τη Χίο. Έχουν το σχήμα μικρής σπείρας.

Ιφκάδια: το εύγεστο αυτό ζυμαρικό που παρασκευάζεται με κομμένο φύλλο ζύμης το οποίο έχει ζυμωθεί με αυγό και γάλα. Από τον αγροτουριστικό συνεταιρισμό Γαια.

ΟΥΜΑΤΣ: Είναι ένα παραδοσιακό χειροποίητο ζυμαρικό, το οποίο παράγετε αποκλειστικά στον Ν. Έβρου, Από τον αγροτουριστικό συνεταιρισμό Γαια



ΣΥΝΤΑΓΕΣ:



ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ

Υλικά


1 κιλό μοσχάρι φέτα από μπούτι ή πλάτη (4 άτομα). (σ.σ. ή νουά) Ή ένας κόκκορας


1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο (σ.σ. ή κομένο σε ροδέλες)
1-2 σκάρδες (σ.σ. σκελίδες) σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1 ποτηράκι λάδι
1 ποτηράκι κρασί λευκό
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
Αλάτι-πιπέρι - γαρύφαλλο - μοσχοκάρυδο (λίγο)
1 φύλλο δάφνη (προαιρετικά)

1 κιλό μακαρόνια νούμερο 1

Εκτέλεση
Καθαρίσουμε και πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε μερίδες.
Σε ρηχή κατσαρόλα (νταβά) βάζουμε το κρέας και το λάδι και το τσιγαρίζουμε ελαφρά (1-2 γυρίσματα). Βάζουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα (2 γυρίσματα) να ροδίσει το κρεμμύδι. Σβήνουμε με ένα ποτηράκι κρασί. Μόλις στύψει βάζουμε τα μυρωδικά, την ντομάτα και νερό αρκετό (2-3 ποτήρια).
Το μυστικό της συνταγής είναι στο σιγανό τσιγάρισμα και στο να μην το πνίξουμε στο νερό.
Βράζουμε τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε.
Αφαιρούμε από την κατσαρόλα το κρέας και ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα που απομένει τα μακαρόνια.
(σ.σ.)Θέλει καλό τυρί τριμμένο (αν βρείτε το σπάνιο "Μανούρι τση Κέρκυρας" ή Padano) και κόκκινο κρασί σε θερμοκρασία δωματίου.





Η ΜΑΚΑΡΟΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΣΑ ΚΩΣ


ΥΛΙΚΑ

8-10 ΜΕΡΙΔΕΣ
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 μεγάλα αυγά
½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
6 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
650 γρ. χοιρινό κιμά
650 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
250 γρ. ξερή ντόπια μυζήθρα από την Κω ή άλλη ωριμασμένη μυζήθρα νησιού του Αιγαίου, ψιλοτριμμένη

Οδηγίες/Περιγραφή:

Αναμειγνύουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Σπάμε τα αυγά στη λακκούβα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Με ένα πιρούνι, δουλεύουμε το αλεύρι μέσα στο υγρό μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη. Ζυμώνουμε μέσα στο μπολ με τα χέρια και μεταφέρουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για να τη ζυμώσουμε κι άλλο, μέχρι να γίνει μαλακιά και σχετικά σφιχτή. Τη βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε με μια πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο μεταξύ, λιώνουμε το μισό βούτυρο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τους κιμάδες μέχρι να αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέσα και την κανέλα. Μαγειρεύουμε μέχρι ο κιμάς να πάρει χρυσοκαφετί χρώμα, για 12 λεπτά. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 40 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε τέσσερις ίσες μπάλες. Αλευρώνουμε λίγο μια επιφάνεια εργασίας. Ανοίγουμε τη ζύμη σε τέσσερα φύλλα, στο ίδιο μέγεθος με το ταψί. Κόβουμε κάθε φύλλο ζύμης σε τέσσερις λωρίδες 10 εκ. Βουτάμε κάθε λωρίδα μέσα στο νερό φορώντας γάντια σιλικόνης ή με μια τρυπητή κουτάλα μέχρι να αλλάξει ελαφρά χρώμα, όπως τα ζυμαρικά, για 2 λεπτά. Τις βγάζουμε και τις στραγγίζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι. Τοποθετούμε τέσσερις λωρίδες επικαλυπτόμενες στον πάτο του βουτυρωμένου ταψιού. Πασπαλίζουμε από πάνω το 1/3 του κιμά. Ρίχνουμε από πάνω το 1/3 του τυριού. Επαναλαμβάνουμε με άλλες τέσσερις λωρίδες ζύμης, μια στρώση κιμά και μια στρώση τυρί. Τοποθετούμε άλλες τέσσερις λωρίδες ζύμης, τον υπόλοιπο κιμά και το υπόλοιπο τυρί. Ολοκληρώνουμε με τις υπόλοιπες τέσσερις λωρίδες ζύμης, πιέζοντάς τις λίγο στις άκρες για να σφραγίσουν. Χαράζουμε σε μερίδες την επιφάνεια της πίτας.
Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το ρίχνουμε πάνω από την πίτα. Βάζουμε στον φούρνο. Μόλις η ζύμη πάρει χρυσοκαφετί χρώμα, ρίχνουμε τον ζωμό και το γάλα στην επιφάνεια. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να χρυσίσει η ζύμη και να γίνει η γέμιση. Βγάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε



ΑΓΟΡΑ

ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ

Όσα παραδοσιακά έφτιαχναν στα σπίτια τους οι γυναίκες της Αρκαδίας –τραχανά γλυκό και ξινό, κουλουράκια, χυλοπίτες, σκαλτσουνάκια, καρυδάτους κουραμπιέδες, γλυκά του κουταλιού– παράγει εδώ και 10 χρόνια η Αρκαδιανή και, μάλιστα, από τα χέρια των γυναικών του χωριού Ψάρι, όπου και η έδρα της. . Ψυχή του εγχειρήματος ο Μάκης Παπούλιας, με όραμα την υποστήριξη των μικρών παραγωγών και τη διάσωση των αυθεντικών αρκαδικών γεύσεων. Η Αρκαδιανή είναι μεράκι και αγάπη για τον γενέθλιο τοπίο ,είναι πρόταση για την διατροφή και για το αγνό φαγητό. Στα ζυμαρικά της Αρκαδιανής θα βρούμε: Χυλοπίτες βιολογικές, Χυλοπίτες σπιρτάκι βιολογικές, Τραχανά ξινό βιολογικό, Χυλοπίτες βάζο, Χυλπίτες τσουβαλάκι, τραχανά ξινό. http://www.arcadiani.gr/

ΓΑΙΑ

Ο δραστήριος αγροτουριστικός συνεταιρισμός ΓΑΙΑ στο τρίγωνο Έβρου, παράγει μια μεγάλη ποικιλία από χειροποίητα ζυμαρικά, που παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο, Στη ΓΑΙΑ θα βρουμε τα παραδοσιακά Ιφκάδια, Τραχανά καυτερό, Το παραδοσιακό ούματς που παράγεται ΜΟΝΟ στην περιοχή του Ν. Έβρου.http://www.gaia-evros.gr/
.
ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΑΝΩ ΠΟΡΟΪΩΝ ΜΕ ΒΟΥΒΑΛΙΣΙΟ ΓΑΛΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΕΑΔΟΥ


Το εκλεκτό βουβαλίσιο γάλα που παρήγαγε η φάρμα του πατέρα της και η διατροφική του ανωτερότητα ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει να φτιάχνει τα γευστικά ζυμαρικά της η Γεωργία Ανδρεάδου μαζί με το σύζυγό της Νίκο Γεωργίτσα. Ζυμωμένα με σιμιγδάλι και σκληρό αλεύρι, γίνονται χυλοπίτες, σκέτες ή με σκόρδο, χυλοπιτάκι, παπαρδέλες, τραχανάς γλυκός, ξινός και πικάντικος (με μπούκοβο), κριθαράκι, κους κους, πλεξούδα, μακαρονάκι ακόμα και παιδικό ζυμαρικό σε σχήμα αγελαδίτσας. Τα ζυμαρικά Άνω Ποροίων Σερρών , είναι χωρίς συντηρητικά, παράγονται ανάλογα με τη ζήτηση, γι’ αυτό είναι πάντα φρέσκα. Όσοι τα έχουν δοκιμάσει τα αναζητούν σταθερά.

ΚΑΣΠΑΚΝΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ

Το εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακών ζυμαρικών & βουτημάτων της Μυρσίνης Χρυσοκέφαλου-Χορού γεννήθηκε μέσα από το μεράκι. Οι παραδοσιακές συνταγές της Λήμνου ήταν η αφορμή για τη δημιουργία του, έτσι πήρε και την ονομασία "Κασπακνές λιχουδιές", που κατά την ντοπιολαλιά θα πει λιχουδιές από τον Κάσπακα. Στις Κασπακνές λιχουδιές θα βρείτε τα παραδοσιακά φλομάρια, φλομάρια ολικής άλεσης, αφτούδια, Τραχάνα με σιτάρι, τραχανά με σιμιγδάλι, μακαρόνια.http://www.limnos-lixoudies.gr/



ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ


Δυνατή μαστόρισσα η Χρυσούλα Σιώζου στα παραδοσιακά ζυμαρικά, τα γλυκά και τις μαρμελάδες. Από τη μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων της ξεχωρίζουν η εντυπωσιακή σειρά από ιδιαίτερους τραχανάδες –με σπασμένο στάρι, ξινό, γλυκό από σίκαλη, με τσουκνίδα, νηστίσιμο, με πολτό λαχανικών αντί για γάλα– αλλά και χυλοπίτες, χλοπιτάκια, βίδες, κριθαράκι, όλα χειροποίητα, με γάλα από την περιοχή και αλεύρι από ντόπια ηπειρώτικα εργαστήρια. Βρίσκεται στα πράμαντα Ιωαννίνων, και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο τηλέφωνο: 6973740901

ΤΕΡΠΝΟΝ ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Το Τερπνόν δημιουργήθηκε από την Ευτυχία μόλις το 2012 στη Κυρά Βρύση Κορινθίας. Στο πλήρως εκσυγχρονισμένο εργαστήριο φτιάχνει σπιτικές γεύσεις χρησιμοποιώντας τα αγνότερα υλικά δουλεμένα με πολλή αγάπη και μεράκι. Η αναζήτηση των καλύτερων πρώτων υλών είναι πρωταρχικής σημασίας . Δέσμευση τους η παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας! Και από γεύση, άλλο τίποτα! Στριφτάρια με σπανάκι, παντζάρι, τομάτα, άγρια μανιτάρια ή ανάμικτα! Χρώματα ζωντανά, με γεύση χαρακτηριστική! Η παιδική σειρά περιλαμβάνει κοχυλάκια καρότου ή με κολοκυθάκι – πράσο & μινι στριφτάρια! Οι ταλιατέλες είναι με πιπεριές Φλωρίνης ή καυτερές ή μανιταρένιες… Η τελευταία καλοκαιρινή δημιουργία της Ευτυχίας είναι οι Ταλιατέλες με μάραθο & ξύσμα λεμονιού! Και όλες με τη Συνταγή τους επάνω! http://www.box-gourmet.gr/j25/index.php/products/everyday-products/item/202-pasta-regale-tastes-happiness


ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΛΕΒΟΣ


Ο σύζυγός της είναι κτηνοτρόφος και αγρότης με δικές του ελιές, καρυδιές και βερικοκιές και η Μαρία Παναγέα Παινέση παίρνει το γάλα από τα δικά της πρόβατα, τα αβγά από τις κότες της και αλεύρι από την Τεγέα και φτιάχνει ονομαστά χειροποίητα ζυμαρικά: γλυκό και ξινό τραχανά –και με αλεύρι ολικής αλέσεως–, μπλουγουρένιο τραχανά (από σπασμένο στάρι), χυλοπίτες και μανιάτικο σύγκλινο. Τα ζυμαρικά της παρασκευάζονται σε ιδιόκτητο εργαστήριο όπου οι γυναίκες του χωριού φέρνουν αυγά και γάλα και φτιάχνουν χυλοπίτες για όλο το χειμώνα. Τα ζυμαρικά της Μαρίας Παναγέα, έρχονται στην πόρτα σας ύστερα από επικοινωνία με την παραγωγό στο τηλέφωνο: : 6972308618 

ΧΙΩΤΙΚΟ ΚΕΛΑΡΙ

Το όνειρο του Μανώλη Κωνσταντουλάκη υλοποιήθηκε μέσα σ' ένα  παραδοσιακό οίκημα, χτισμένο τον προηγούμενο αιώνα αλλά προσαρμοσμένο στον σύγχρονο τρόπο παραγωγής και επεξεργασίας που απαιτούν οι σημερινές συνθήκες, που βρίσκεται στον οικισμό Βέσσα του Δήμου Μαστιχοχωρίων. Εκεί ο Μανώλης Κωνσταντουλάκης με σεβασμό στην παράδοση , με αγνά υλικά χωρίς πρόσθετα γεύσης και χρωστικές ή συντηρητικά, παντρεύει τις νοστιμιές της Χιακής γης και όχι μόνο με τα ζυμαρικά. Αποτέλεσμα: Η κατσαρόλα γεμίζει χρώματα και αρώματα και η γεύση ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς. Ξεχωρίσαμε: τα στριφτάρια με χιώτικο μανταρίνι, τα μακαρόνια με πατζάρι,τις Ταλιατέλες με Μαστίχα. τα λαζανόφυλα με πάπρικα. 



Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΝΟΣΤΙΜΑ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΒΡΑΥΕΥΜΕΝΑ



 



Ακόμα ένα βραβείο απέσπασαν τα προϊόντα "Gaea Products". Aυτή τη φορά η "Gaea" κατέκτησε το Χρυσό Βραβείο για την Βέλτιστη Στρατηγική του Pinterest, που αποτελεί το ταχύτερα αναπτυσσόμενο social media στον κόσμο, στα Social Media Awards 2013, που διοργάνωσαν φέτος για πρώτη χρονιά, το περιοδικό Marketing Week και το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, Eltrun, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τα οποία αξιολογούν, αναδεικνύουν και επιβραβεύουν τις πιο καινοτόμες και αποτελεσματικές ενέργειες στα social media των brands και των agencies που δραστηριοποιούνται στην Ελλαδα.





Η Gaea, προωθόντας την Μεσογειακή Διατροφή μέσα από τον λογαριασμό της έχει καταφέρει να ξεπεράσει τους 10.000 followers από όλον τον κόσμο και να αποτελεί σημείο αναφοράς.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

"Meat" the winners: Ποιοτικά και βραβευμένα τα προϊόντα της Agnomarket Meat



 Τα κρεοπωλεία Αγνοmarket Meat, έχουν παράδοση στο να μας προσφέρουν ποιοτικό , νόστιμο και αγνό κρέας.
Τα ποιοτικά προϊόντα ξεχωρίζουν, έτσι τρία από τα προϊόντα της Agnomarket-Meat, διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν στην έκθεση Meat Days.

  Διακρίθηκαν με χρυσό βραβείο  το "Σουβλάκι κοτομπέικον-Πιπεριά" και με δύο αργυρά,  τα προϊόντα "Λουκάνικο βόειο" και "Λουκάνικο πρόβειο" αντίστοιχα.  


Το χρυσό "Σουβλάκι κοτομπέικον"

Φτιαγμένο από τρυφερά κομμάτια από φιλέτο στήθος κοτόπουλο, λαχταριστό μπέικον, δροσερή πιπεριά και ευωδιαστά μυρωδικά, το βραβευμένο "Σουβλάκι κοτομπέικον-Πιπεριά" θα σας πείσει από την πρώτη κιόλας δοκιμή για τη γευστική αξία της χρυσής διάκρισής του. Μαγειρέψτε το ιδανικά στο φούρνο προκειμένου να διατηρηθεί ζουμερό και εξαιρετικά νόστιμο.




Το αργυρό "Λουκάνικο βόειο"

Εμπνευσμένο από χωριάτική παραδοσιακή συνταγή και φτιαγμένο από εξαιρετικό μοσχαρίσιο κρέας, το βραβευμένο "Λουκάνικο Βόειο" θα προσφέρει πραγματικά πλούσια γευστική απόλαυση σε κάθε σας τραπέζι, οικογενειακό ή γιορτινό. Ιδανικό για σπετζοφάι αλλά και πιο καθημερινές συνταγές όπως λαχταριστές ομελέτες και πικάντικες σαλάτες.



Το αργυρό "Λουκάνικο Πρόβειο"

Aπό εξαιρετικής ποιότητας μίγμα πρόβειου και χοιρινού κρέατος, με δενδρολίβανο και υπέροχα αρωματισμένο χάρη στην εξαίσια "μυστική" συνταγή μυρωδικών που περιέχει, το βραβευμένο "Λουκάνικο Πρόβειο" δικαιολογεί απόλυτα τη φήμη του! Υπόσχεται να απογειώσει γευστικά  τα καλοκαιρινά σας BBQ , να συντροφεύσει τους μεσημεριανούς σας ουζομεζέδες δίπλα στην παραλία. 





Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Η Ελλάδα και η Gaea στην κορυφή της Ευρώπης

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Π.Ο.Π ΣΗΤΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ







Γράφει η Ειρήνη Πιτσόλη



Mία Ελληνική εταιρεία, η Gaea παρά την δύσκολη συγκυρία, κατακτά το πρώτο βραβείο της κατηγορίας import-export των European business awards 2013


Πιστή στο όραμα της να αναδειχθεί η κορυφαία εταιρεία επώνυμων αυθεντικών ελληνικών προϊόντων στη διεθνή αγορά των εκλεκτών τροφίμων, η Gaea κατάφερε να γίνει η 1η ελληνική εταιρεία που απέσπασε αυτό το βραβείο.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕ ΡΙΓΑΝΗ

Η κριτική επιτροπή των βραβείων επέλεξε τη Gaea ανάμεσα σε 15,000 εταιριες από 34 ευρωπαϊκές χώρες, που αντιπροσωπεύουν ένα συνολικό τζίρο ύψους 1,2 τρις ευρώ, για την καινοτομία, την κοινωνική ευαισθησία, την εξωστρέφεια και τις αξίες της. Σε μια λάμπρη εκδήλωση που ολοκληρώθηκε λίγες μόλις ώρες πριν στην Κωνσταντινούπολη, η σημαντική αυτή βράβευση ήρθε να τονίσει την ανοδική πορεία της εταιρείας στις διεθνείς αγορές.

                                                  ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ





Μέσα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον η Gaea έχει καταφέρει να αποτελέσει ένα πρότυπο ανάπτυξης όχι μόνο για το ελληνικό όσο και για το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον και να αποδείξει πως μια Ελληνική εταιρεία μπορεί να ξεχωρίσει διεθνώς, ακολουθώντας πάντα πιστά τη δέσμευσή της για επιχειρηματική αριστεία και παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων.
ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ


Η Gaea , εκπροσωπεί εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε., spred και πατέ ελιάς, σάλτσες μαγειρικής, ξύδια, ελληνικές σπεσιαλιτέ και μια μεγάλη γκάμα εξαιρετικών βιολογικών προϊόντων

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ  GAEA ΒΡΑΝΑΣ


Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που τα ποιοτικά Ελληνικά προϊόντα, ταξιδεύουν , βραβεύονται, και αναδεικνύουν στο εξωτερικό το Ελληνικό γαστρονομικό προϊόν.

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Η κυρά Σαρακοστή έχει νόοοοοοοστιμη ουρά




Γράφει η Ειρήνη Ι. Πιτσόλη


Η μεγάλη Σαρακοστή είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθοδοξίας. Είναι χρονική περίοδος που κρατάει περίπου 50 μέρες.

Ξεκινάει την καθαρά Δευτέρα, και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου.

Αρχικά η μεγάλη εβδομάδα δεν περιλαμβανόταν στην Σαρακοστή αν και συνεχιζόταν η νηστεία που ήταν και πιο αυστηρή.

Η ονομασία Τεσσαρακοστή κατ'άρχάς σήμαινε την τεσσαρακοστή ημέρα πριν το Πάσχα, γρήγορα όμως το όνομα δώθηκε σε όλη την περίοδο της νηστείας πριν το Πάσχα.

Η μεγάλη εβδομάδα λοιπόν είναι η τελευταία περίοδος το αποκορύφωμα της Σαρακοστής. Ακόμα κι αυτοί που δεν νηστεύουν κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, την μεγάλη εβδομάδα

Είναι θα λέγαμε η "ουρά" της Σαρακοστής. Ποιος είπε ότι δεν μπορεί να είναι νόστιμη;

Η νηστεία μπορεί να είναι gourmet και να απολαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της λιχουδιές που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς της γεύσης.


Εσείς νηστεύετε;

Σας παρουσιάζουμε μερικά προϊόντα που θα κάνουν το νηστίσιμο τραπέζι σας ακαταμάχητα εύγευστο.

Aυγοτάραχο Τρικαλινός

Ο Ζαφείρης Τρικαλινός, τέταρτη γενιά στα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης με σκληρή δουλειά και ατελείωτες δοκιμές στην πράξη, κατόρθωσε να φτιάξει για εμάς ένα υγιεινό προϊόν με πολυσύνθετη γεύση, μακρότατη επίγευση και βελούδινη υφή, πλούσιο σε διατροφική αξία. Έχοντας χαρακτηριστεί από τον κορυφαίο Ισπανό chef Ferran Adria, "ως την εναλλακτική πρόταση στο Χαβιάρι και ένα από τα 30 καλύτερα και πιο υγιεινά προϊόντα του πλανήτη, κερδίζει επάξια μια θέση στο τραπέζι μας. Θα το βρείτε:

● Σε επιλεγμένα delicatessen και παντοπωλεία,


● Στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών, (Duty free)


● Στα super-market Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Θανόπουλος, και Μπαλάσκας

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site
: www.trikalinos.gr






Αγ. Πέτρου Μαλεβός

Στον Άγιο Πέτρο Αρκαδίας, η Μαρία Παναγέα, παίρνει τα προϊόντα που παράγει ο σύζυγος της, που καλλιεργεί δικές του ελιές, καρυδιές και βερικοκιές , το γάλα και τα αβγά από τις κότες της και φτιάχνει τα ονομαστά στην περιοχή και όχι μόνο, ζυμαρικά. Επίσης φτιάχνει υπέροχα λικέρ, μαρμελάδες και σπιτικά γλυκά.

Στα νηστίσιμα προϊόντα της συγκαταλέγονται η μαρμελάδα κάστανο, το εξαιρετικό λικέρ κάστανο, ο υπέροχος τραχανάς της καθώς και γλυκά του κουταλιού από φρέσκα φρούτα εποχής.

Τα προϊόντα της Μαρίας έρχονται στην πόρτα σας, αν επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνα: 6976232774, και 6972308618 ή ηλεκτρονικά στην διεύθυνση:
panageam@yahoo.gr


O φούρνος του Αλάφη

Τριάντα χρόνια εμπειρίας στην αρτοποιεία και αγνά πρώτης τάξεως υλικά,
ζυμώνονται στον φούρνο του Αλάφη, και το αποτέλεσμα είναι μοσχομυριστά σπιτικά κουλουράκια, παξιμαδάκια, κριτσίνια, και 23 διαφορετικά είδη ψωμιού,

Δοκιμάστε τα νηστίσιμα και καλή σας όρεξη

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο site
: www.alafis.eu


Aμπελουργικός οίκος Καζάκη- Τα αμπελόφυλλα της Μαριάνας


Η Μαριάνα Καζάκη ξεκίνησε το 1990 να συντηρεί με την μέθοδο της παστερίωσης τα αμπελόφυλλα του πεθερού της για οικογενειακή χρήση. Η ποιότητα τους ήταν τέτοια που σήμερα οι εγκαταστάσεις που συσευάζονται και διατηρούνται τα περίφημα αμπελόφυλλα της Μαριάνας μαζί με μια ολόκληρη γκάμα προϊόντων όπως οι αμπελοκορφές , η μαρμελάδα, το γλυκό σταφύλι, η κομπόστα σταφύλι, ξεπερνούν τα 2000 τμ. Τελευταίο επίτευγμα τα περίφημα ντολμαδάκια της Μαριάνας έτοιμα για μαγείρεμα.
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο site:
www.vineleaves.gr




Γιαμ

Δεν είναι τυχαίο νομίζω που η Αύρα Πανουσοπούλου επέλεξε το επιφώνημα γεύσης
για να ονομάσει τα προϊόντα της. Η αγάπη της για τη μαγειρική και η ανάγκη να βρει τρόπο να αξιοποιήσει τα αγροτικά μας προϊόντα ήταν οι λόγοι που την ώθησαν να ασχοληθεί με την μεταποίηση τους. Το αποτέλεσμα είναι βαζάκια που κρύβουν μέσα τους υπέροχες γεύσεις φτιαγμένες με πολύ κέφι, , πολύ προσοχή, πολύ μεράκι και πρωτότυπες γεύσεις για όλες σας τις αναζητήσεις που έχουν σχέση με το καλό φαγητό.
Σάλτσες , μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού θα δώσουν μια "γιαμ" νότα στην νηστεία σας. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την καταπληκτική βυσσινάδα "γιαμ". Απολαύστε την παγωμένη με ξινόνερο Φλωρίνης, παγάκια και μια φέτα λεμόνι. Θα απογειώσει τα ζεστά ανοιξιάτικα απογεύματα σας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο site:
http://yiam.gr




Γνήσιες πιπεριές Φλωρίνης - Oικογένεια Ναουμίδη


Οι παραδοσιακές πιπεριές Φλωρίνης μπήκαν σε βαζάκια και έγιναν ένα gourmet εξαγώγιμο προϊόν που συνετέλεσε στο να χαρακτηριστεί το αρχικό προϊόν Π.ο.π.

Έντεκα διαφορετικές νοστιμιές παρασκευάζει με μεράκι και σεβασμό στην παράδοση η οικογένεια Ναουμίδη, Ανάμεσα στις οποίες το πατέ λιαστής πιπεριάς, η μουστοπιπεριά, η σάλτσα πιπεριάς, ντομάτας και σταφυλιού. Αξίζει να τις δοκιμάσετε όλες.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο site:
http://www.piperiesflorinis.gr



Το ντουλάπι της γιαγιάς

Πάντα είχε μια "γοητεία" ένα μυστήριο και μας προκαλούσε να ανακαλύψουμε τα μυστικά του το ντουλάπι της γιαγιάς. Γι' αυτό σκαρφαλώναμε , στο σκαμπό και παλεύαμε να το ανοίξουμε για να ανακαλύψουμε τους κρυμμένους θησαυρούς που έκρυβε. Το "ντουλάπι" της Οικοτεχνείας Δελατόλα, στην Τήνο, στοχεύοντας να μας ταξιδέψει στις γεύσεις του κυκλαδίτικου νησιού, και να κάνει τις παραδοσιακές γεύσεις του τόπου να αναβιώσουν, κρύβει πολλούς θησαυρούς γεύσης. Πάστες και σάλτσες, κουλουράκια και παξιμάδια, αγκινάρες στο λάδι, λιαστή ντομάτα, ζυμαρικά. Αξίζει να τους αναζητήσετε και να τους ανακαλύψετε όλους. Θα τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα στην Αθήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Λουίζα Αρμακόλα στο τηλέφωνο 6989284891 ή μέσω mail στην διεύθυνση: oikodelatola@gmail.com


Ο ΦΩΤΗΣ

Με στόχο να αναδείξει το πιο εμβληματικό προϊόν του νησιού ο Φώτης Πούντος τρίτη γενιά στην οικογενειακή επιχείρηση ο Φώτης στην Αίγινα, δημιούργησε μια σειρά από μοναδικά προϊόντα που θα σας κατακτήσουν. Με κυριότερο το λικέρ φιστίκι ένα πολύ ιδιαίτερο λικέρ με μοναδική γεύση, παράγει επίσης, μπισκοτάκια φιστίκι, καραμελωμένα φιστίκια, παξιμαδάκια φιστίκι, γλυκό κουταλιού φιστίκι, Φιστικίνια ένα ιδιαίτερο προιόν ραντισμένο με λικέρ φιστίκι σε γεύσεις μανταρίνι και περγαμόντο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα
: www.ofotis.com



Οι λιχουδιές της Αθηνάς


Εκτός από το ζεστό χαμόγελο και την φιλόξενη διάθεση του Νίκου Κανελλόπουλου όταν διαβείς την πόρτα του φούρνου που βρίσκεται στην οδό Βόλου 11 στη Νίκαια, σε περιμένουν και ένα σωρό αρώματα. Αρώματα από την Σμύρνη, που θα σου θυμίσουν άλλες εποχές . Η μητέρα του Νίκου, η Αθηνά φτιάχνει με μεράκι σπιτικά κουλουράκια και παξιμάδια με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς. Κουλουράκια με κανέλα, με μαχλέπι και μαστίχα, κλασσικά σμυρνέικα, κουλουράκια σοκολάτας όλα με ένα κοινό χαρακτηριστικό ασυναγώνιστη γεύση και άρωμα που μένει αναλλοίωτο μέχρι το τελευταίο κουλουράκι στο σακουλάκι. Ψήνεστε;

Για περισσότερες λεπτομέρειες απευθυνθείτε στο τηλέφωνο: 2104934883 ή μέσω mail στην διεύθυνση:
nikoskanellop@yahoo.gr


Citrus - Άρωμα μνήμης


Άρωμα μνήμης αλλά και γεύση παράδοσης σε πλημμυρίζουν κάθε φορά που ανοίγεις ένα βαζάκι της Citrus. Όλα τα αρώματα αλλά και οι παραδοσιακές γεύσεις της Χίου, κλεισμένα στα βαζάκια και στα κουτιά με τα γλυκά, τις μαρμελάδες, τα αμυγδαλωτά, και τα λουκούμια. Σε πολύ ταιριαστούς συνδυασμούς μεταξύ τους αλλά και με άλλα gourmet υλικά. Γλυκό μανταρίνι φλούδα φτιαγμένο από Π.Ο.Π μανταρίνια του κάμπου της Χίου, λουκούμια λεμόνι, μαρμελάδα φράουλα είναι μόνο μερικές από τις γεύσεις που μας παρουσιάζει η Citrus

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα:
 http://www.citrus-chios.gr/


Χιώτικο κελάρι


Ο Νίκος Κωνσταντουλάκης δούλεψε ως σεφ σε πολλά γνωστά ξενοδοχεία και catering. Επέστρεψε στη Χίο, και δημιούργησε στη Βέσσα το εργαστήριο που παρασκευάζει τα πιο πρωτότυπα αλλά και τα πιο νόστιμα ζυμαρικά που έχετε δοκιμάσει.

Τα ζυμαρικά παντρεύονται με φρέσκα υλικά όπως το μανταρίνι, το πατζάρι, το σέσκουλο, το τζίντζερ, η τσουκνίδα το άνυδρο ντοματάκι, το λέμονι το καρότο τα αγκιναρόφυλλα, και το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη γκάμα ζυμαρικών που η γεύση και τα χρώματα της δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο, αλλά και λαζανόφυλλα με πάπρικα ή σπανάκι, που είναι «η ελληνική ανταπάντηση στα νάτσος».

Τα προϊόντα του "Χιώτικο κελάρι" θα τα βρείτε στο κατάστημα του Δημήτρη Καρρά στην Νέα Σμύρνη.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 2109333229






XΑΛΒΑΔΟΠΟΙΪΑ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ


Λείπει ο χαλβάς από την νηστεία; Όχι δεν λείπει. Ιδιαίτερα όταν είναι τόσο νόστιμος σε τόσες διαφορετικές γεύσεις, και φτιαγμένος με μεράκι σεβασμό στην παράδοση και αγνά υλικά δεν έχει κανένα λόγο να λείπει. Ο Νικόλαος Χατζηγαβριήλ παρασκεύασε χαλβά στην Σμύρνη πριν έναν αιώνα. Σήμερα τα δισέγγονα του συνεχίζουν με μεράκι την οικογενειακή παράδοση, και το αποτέλεσμα είναι μια σειρά γεύσεων που θα κατακτήσει και όσους δεν είναι φίλοι του χαλβά. Χαλβάς φυστίκι, χαλβάς μπισκοτίνο, ταχίνι εξαιρετικής ποιότητας.


Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο site:
http://www.halvas-marathonos.gr




Σας παρουσιάσαμε κάποιες γεύσεις που θα κάνουν το νηστίσιμο τραπέζι σας νόστιμο. Έτσι ώστε η "ουρά" της κυρά- Σαρακοστής να φαγωθεί πιο εύκολα.

Καλή Ανάσταση
















Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

"Λάδι Ειρήνης"- Η γεύση και το άρωμα ενός μεγάλου "έρωτα"







Ο Πάνος κι η Ειρήνη ζούσαν στην Αθήνα, όπου και γνωρίστηκαν. Στον Πτελεό πηγαίναν μόνο για διακοπές, κι ασχολούνταν με τις εργασίες στους ελαιώνες. 
  Αυτό που ξεκίνησε σαν "αγχολυτική εργασία" και σαν φυγή από την φθορά της Αθήνας, εξελίχθηκε σε έναν μεγάλο έρωτα. Ο Πάνος κι η Ειρήνη, αγάπησαν την ελιά.
 To 2006 όταν γεννήθηκε το πρώτο τους παιδί αποφάσισαν να εγκατασταθούν στον Πτελεό και να ασχοληθούν αποκλειστικά με την καλλιέργεια της ελιάς.
   Ο θείος Στάθης ελαιοπαραγωγός για εξήντα χρόνια τους έδωσε τις πολύτιμες συμβουλές του και τους βοήθησε στα πρώτα βήματα.



Οι ελαιώνες βρίσκονται σε ημιορεινή θέση πολύ κοντά στη θάλασσα. Οι ελιές που καλλιεργούν είναι ποικιλίας «Αμφίσσης» (χονδροελιές) και τα δέντρα είναι ξερικά (μη αρδεύσιμα). Η λίπανση και οι ψεκασμοί γίνονται σύμφωνα με το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, πάντα στο πλαίσιο μιας γενικότερης φιλοπεριβαλλοντικής συμπεριφοράς. Η συγκομιδή γίνεται με τιναχτικά μηχανήματα που δεν πληγώνουν το δέντρο ή τον καρπό αλλά και με το χέρι, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Η μεταφορά των ελαιών στο ελαιοτριβείο γίνεται αποκλειστικά σε τελάρα έτσι ώστε να αποφεύγεται ο τραυματισμός τους. Η περίοδος μέχρι το στάδιο της ψυχρής έκθλιψής τους δεν ξεπερνάει τις τρεις μέρες κι έτσι η οξύτητα του τελικού προϊόντος δεν υπερβαίνει το 0,3. Το λάδι αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ξεκουράζεται για 8-10 εβδομάδες πριν διατεθεί για κατανάλωση, αφιλτράριστο, διατηρώντας έτσι όλα του τα αρώματα και τις θρεπτικές του ουσίες.
 Όταν είσαι "ερωτευμένος" με κάτι δεν ικανοποιείσαι με τίποτα λιγότερο απ' το τέλειο. Η υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος είναι ο μόνος στόχος για τον Πάνο και την Ειρήνη
 Να σας πω κάτι; Το πετυχαίνουν. Τα όμορφα μπουκάλια του "Λάδι Ειρήνης" κρύβουν έναν υψηλής ποιότητας θησαυρό με υπέροχη γεύση και φίνο άρωμα.
 Αξίζει να το δοκιμάσετε!
Για να γευθείτε αυτό το εξαιρετικό προϊόν επικοινωνήστε με την Ειρήνη Βαμβακάρη και τον Παναγιώτη Γκορίτσα στο e-mail:  irinisoil@yahoo.com ή στα τηλέφωνα: 24220-41813
6978810863